Skip to main content

Kurti otkrio kada Kosovo podnosi zahtev za članstvo u EU

Jugoslavija 08. dec 2022.
< 1 min čitanja

"Do sada smo govorili o evropskoj perspektivi ili proširenju, ali nama je potrebno članstvo u EU. Ništa drugo više nije dovoljno"

Vlada Kosova podneće zahtev za članstvo u EU u naredne dve nedelje, potvrdio je premijer Kosova Aljbin Kurti.

Na samitu lidera stranaka članica Evropskih Socijaldemokrata Kurti je najavio taj korak i zatražio podršku te političke grupacije.
„Ovog meseca, pre Božica, Kosovo će podneti zahtev za članstvo u Evropskoj Uniji,“ rekao je Kurti.

On je tražio od evropskih lidera i da „razmišljaju van trenutnih koordinata za napredak” i naveo da su Zapadnom Balkanu neophodni konkretna podrška i konkretni datumi – šta će koje godine da se dogodi. Prema njegovom mišljenju, to je način da sve države zadrže na evropskom putu i što pre se pridruže EU.

„Nama je potreban ubrzan proces proširenja. Do sada smo govorili o evropskoj perspektivi ili proširenju, ali nama je potrebno članstvo u EU. Ništa drugo više nije dovoljno. Teško je mobilizovati ljude i održati optimizam i entuzijazam, ako nemamo vremenski okvir“, rekao je Kurti.

On smatra da je rešenje u postepenom pridruživanju regiona EU, pre svega ekonomskom spajanju, po uzoru na Evropsku ekonomsku zajednicu, „nekoj vrsti regionalnog tržišta ili sporazuma o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi“.

“Vazno je imati plimu na Zapadnom Balkanu koja će sve brodove podići u isto vreme,“ rekao je Kurti.

(N1, foto: Beta)