Skip to main content

Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Jugoslavija 21. mar 2023.
2 min čitanja

Vlada Kosova: Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti kaže da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

„Nakon što je odbio da potpiše Sporazum od 27. februara i pre nego što je ponovo odbio da ga potpiše uz Aneks od 18. marta, predsednik Srbije je odbio moju velikodušnu ponudu za samoupravljanje kosovskih Srba, u asocijaciji čiji bi nacrt ja sastavio i predložio“, naveo je Kurti na Tviteru.

„Da li je on dr No ili gdin ​​Njet? Pa, znamo da nije doktor“, dodao je kosovski premijer.

Vlada Kosova: Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova

Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane vlade Kosova, koji ima za cilj da da odgovore na najvažnija pitanja u oblasti delovanja i razvoja sistema odbrane.
Kako piše koha.net u njemu se navodi da je Kosovo pogođeno hibridnim ratom Rusije, za koji se ističe da zajedno sa Srbijom imaju za cilj podizanje tenzija na severu zemlje i rasplamsavanje međuetničkog sukoba.

“Srbija je kontinuirano pokazivala da ima veštine, kapacitete i nameru da unapredi svoje interese zadiranjem u interese i državnu bezbednost Republike Kosovo. Republika Srbija nastavlja da sinhronizovano koristi sve svoje elemente hibridnim metodama protiv Republike Kosovo”, navodi se u Strategiji odbrane.

U dokumentu je data formulacija da zvanični Beograd instrumentalizuje srpsku manjinu i osnažuje paralelne strukture.

“Na teritoriji Republike Kosovo (Srbija) koristi informativne i ekonomske elemente da instrumentalizuje srpsku manjinu i da osnaži paralelne strukture, ometajući njihov proces integracije. Istovremeno, Srbija nastavlja da predstavlja direktnu pretnju bezbednosti Republike Kosovo, razvijajući, modernizujući i povećavajući vojne kapacitete, kao i njihovo pozicioniranje duž granice sa Kosovom”, navodi se u Strategiji.

Stručnjaci za bezbednost kažu da i pored napora za dijalog, severni sused neće odustati od destruktivnih akcija u odnosu na Kosovo.

“Planiranjem nasilnih aktivnosti namerava da naruši bezbednost ne samo Kosova već čitavog regiona. Ovaj napor Srbije se nastavlja uprkos poslednjim naporima da se postigne politički dogovor, kojim bi nasilne policijske i vojne akcije bile skinute sa dnevnog reda, budući da imaju kontinuiranu finansijsku podršku srpskih služb”“, rekao je za koha.net Bedri Eljezi iz Kosovskog instituta za međunarodne studije.

U nacrtu Strategije odbrane se ističe da različite aktivnosti, kroz tajne operacije, predstavljaju realnu opasnost za državu i institucije Kosova.

“Uticaj i dezinformacije informativnih i bezbednosnih službi države i nedržavnih aktera predstavljaju rastuću pretnju. Ovi akteri koriste skup alata i mehanizama (finansiranje kriminalnih struktura, nevladinih organizacija, informacioni alati), kao i obaveštajne operacije da naruše imidž i interese Republike Kosovo”, navodi se u Strategiji odbrane.

U nacrtu Strategije se ističe da direktna vojna pretnja Kosovu nije u potpunosti otklonjena, ali se ocenjuje da je ta mogućnost smanjena nakon integracionih procesa zemalja regiona u NATO i EU.

U tom pravcu, prema ovom dokumentu, ostaje suštinsko prisustvo NATO-a i EU na Kosovu, kao i razvoj kosovskih kapaciteta u oblasti bezbednosti i odbrane.

(Beta/N1, Foto: N1)