Skip to main content

Kuća ljudskih prava i demokratije: Država se ponaša kao da epidemija ne postoji

Info 01. окт 2021.
< 1 min čitanja

Udruženje Kuća ljudskih prava i demokratije pozvalo je danas državu da hitno počne da sprovodi propise o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, jer se, kako je navelo, čini da, uprkos stalnom rastu brojki novih slučajeva infekcije korona virusom, kao da za odgovorne u Srbiji epidemija ne postoji.

„Sa 7.549 obolelih dana 30. septembra, Srbija je u ubedljivoj prednosti u broju zaraženih od virusa SARS-CoV-2 u regionu, a lekari upozoravaju da su bolnice na ivici kapaciteta. Ipak, krizni štab za borbu protiv korona virusa se ne sastaje, a nikakve obavezujuće mere nisu na snazi. Većina građana ne nosi zaštitne maske, okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru nisu ograničena, pa se redovno održavaju privatne i javne proslave koje pogoduju širenju virusa“, navodi se u saopštenju koje je prosledio Komitet pravnika za ljudska prava – YUKOM.

Organizacije civilnog društva upozoravaju da „zdravstveni inspektori ne donose rešenja o obaveznoj izolaciji u kućnim uslovima, pa zaposleni, iako su bili u kontaktu sa obolelim osobama redovno idu na posao“.

„U ovakvoj situaciji realno je očekivati da će broj zaraženih i umrlih nastaviti da raste. Srbiji je hitno potreban aktivan i odgovoran krizni štab koji će formulisati mere za sprečavanje širenja epidemije na inkluzivan način, poput ostalih zemlja u regionu i Evropi. Obrazloženje da se pojedine mere ne uvode jer nisu u skladu sa Ustavom, zanemaruje činjenicu da je ljudsko pravo na zdravlje apsolutno i da nije dozvoljeno ograničiti ga“, navodi se u saopštenju.

Kuću ljudskih prava i demokratije čine Građanske inicijative, YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

(Beta)