Skip to main content

Kuba izglasala legalizaciju istospolnih brakova

Planeta 26. сеп 2022.
< 1 min čitanja

Kuba je na državnom referendumu izglasala legalizaciju istospolnih brakova.

Oko dvije trećine stanovništva glasalo je za odobravanje reformi u novom Obiteljskom zakonu, koji će dopustiti i surogat trudnoće te dati gay parovima pravo na posvajanje djece.

Ishod referenduma označava veliki trenutak za Kubu, koja je 1960-ih i 70-ih godina doživjela progon homoseksualaca i slanje u radne logore.

Međutim, vjerske skupine i konzervativci značajno su se protivili reformama.

Referendum 25. rujna bio je za novi Obiteljski zakon, dokument od 100 stranica, koji je prošao kroz više od dvadesetak nacrta i sate rasprave.

Kubanska vlada podržala je promjenu zakona i pokrenula kampanju diljem zemlje pozivajući ljude da je odobre.

Predsjednik zemlje Miguel Diaz-Canel, govoreći dok je glasovao 25. rujna, rekao je kako očekuje da će većina stanovništva glasati za, te da novi zakon odražava različitost ljudi, obitelji i uvjerenja.

Preliminarni rezultati objavljeni 26. rujna ukazuju na „nepovratni trend“, sa 66 posto prebrojanih glasova u korist reforme, rekla je predsjednica izbornog vijeća Alina Balseiro na državnoj televiziji, prenosi novinska agencija AFP.

Za usvajanje zakona bilo je potrebno 50 posto glasova birača.

Reforme su vrhunac nastojanja aktivista za prava homoseksualaca na Kubi.

Službeni stavovi prema homoseksualnosti na otoku kojim upravljaju komunisti promijenili su se tijekom proteklih desetljeća, dijelom zahvaljujući naporima Mariele, kćerke bivšeg vođe Raula Castra.

U ranom dijelu vladavine komunističkog vođe Fidela Castra nakon revolucije 1959. godine, homoseksualni muškarci i žene slani su u radne logore na „preodgoj“.

Međutim, mnogi na Kubi i dalje se protive tom koraku, uključujući evangeličke crkve i druge nereligiozne konzervativce. Dijelovi opozicije također su bili protiv legalizacije.

Referendum se održao tijekom ozbiljne energetske krize, koja je dovela do svakodnevnih isključenja struje što pogađa milijune ljudi diljem otoka.

(RSE, foto: Pixabay)