Skip to main content

Kristofer Hil: Pitanje albanske manjine u Srbiji isključivo pitanje države Srbije

Info 27. mar 2023.
< 1 min čitanja

"To s briselskim dijalogom nema nikakve veze"

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.

„Moram da budem veoma jasan kada kažem da se dijalog u Briselu tiče rešavanja problema između Prištine i Beograda. Svrha dijaloga nije da rešava bilo kakva druga pitanja, pitanja manjina ovde ili u drugim delovima zemlje“, rekao je Hil, preneo je portal Bujanovačke.

Ambasador je naglasio da je pitanje albanske manjine u Srbiji isključivo pitanje države Srbije i ponovio da „to s briselskim dijalogom nema nikakve veze“.

Po njegovim rečima, zvanična politika SAD je da podržava Briselski dijalog i postignuti sporazum, „čiji je značajan deo uspostavljenje Zajednice srpskih opština“.

„Sporazum, koji je postignut, ni na koji način nema intenciju da prelazi granice“, naglasio je ambasador.

Na pitanje novinara o pismu američkih kongresmena koji su posle susreta s albanskim političarima iz Bujanovca i Preševa od državnog sekretara SAD Entonija Blinkena zatražili formiranje i zajednice albanskih opština, ambasador je rekao da poštuje to što kažu kongresmeni, ali da takva zajednica nije deo Briselskog sporazuma.

(Autonomija, foto: Beta)