Skip to main content

Kristijan Šmit: Nema menjanja granica ni novih država na Balkanu

Planeta 10. jul 2021.
< 1 min čitanja

Novoimenovani visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit odbacio je danas u Dubrovniku mogućnost menjanja granica te zemlje i stvaranja novih država na Balkanu.

Šmit je na 14. Dubrovnik forumu rekao da unutrašnji problem koji postoji u BiH nije između većine i manjine, nego problem između tri konstitutivna naroda i ostalih, prenosi turska agencija Anadolija.

„Kada iz današnje perspektive pogledamo Dejtonski sporazum, vidimo da bi neki njegovi delovi mogli da budu sročeni drugačije, ali danas imamo Sporazum kakav je. Onima koji i danas gaje fantazije kako bi bilo dobro menjati granice ili stvoriti nove države, kažem da je gotovo“, kazao je Šmit.

On je naveo da je za ozbiljniji napredak Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji potrebno ukloniti nesuglasice i prepreke koje postoje među državama regiona.

Šmit, koji će 1. avgusta naslediti Valentina Incka na mestu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, rekao je da je sada vreme da članstvo te zemlje u EU bude vraćeno u politički fokus kako bi u narednim godinama bilo rezultata.

(Beta, foto: Flickr/Aron Urb)