Skip to main content

Kreni-Promeni obeležava 20 zabrane korišćenja vode u Zrenjaninu

Vojvodina 18. jan 2024.
2 min čitanja

"Peticijom će se tražiti da na svim javno dostupnim česmama piše 'Voda nije za piće', da na računima koje dostavlja JKP "Vodovod i kanalizacija" piše da 'Voda nije zdravstveno ispravna'"

U subotu, 20.januara 2024. godine, Kreni-Promeni će u Zrenjaninu obeležiti „neslavan jubilej“ – tačno 20 godina od donošenja rešenja sanitarnog inspektora za zabranu vode iz gradskog vodovoda za piće i za pripremu hrane, zbog prekomerne količine arsena.

Kako je saopšteno iz tog pokreta, Zorica Čordašić iz zrenjaninskog dela organizacije za 20. januar, na velikoj pijaci od 9 do 11 časova, najavljuje razgovor sa građanima i potpisivanje peticije u okviru akcije „Voda za Vojvodinu“.

U saopštenju se dodaje da će građanima biti predstavljeni dobijeni izveštaji za grad Zrenjanin i sva naseljena mesta Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin od 29. novembra 2023. godine, koji sadrže rezultate ispitivanja javnih česmi sa uređajima za prečišćavanje vode na kojima je Zavod za javno zdravlje Zrenjanin vršio ispitivanje.

Precizira se da na osnovu analiziranih parametara, svi ispitani uzorci vode nisu bezbedni za piće u skladu sa odredbama Zakona o bezbednosti hrane i preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

Peticijom će se tražiti da na svim javno dostupnim česmama piše „Voda nije za piće“, da na računima koje dostavlja JKP „Vodovod i kanalizacija“ piše da „Voda nije zdravstveno ispravna“, kao i da predstavnici zainteresovanih građana prisustvuju sledećoj sednici Skupštine grada Zrenjanina, na kojoj bi se javno raspravljalo o navedenim zahtevima.

Iz Kreni-Promeni podseđaju i da je Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ krajem 2011. donelo odluku o pokretanju postupka javne nabavke za izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode, kada je odabran „VTE Vasertehnik“, s kojim je ugovor potpisan 18.aprila 2012. godine.

Renomirana firma „Vasertehnik“ sa mnogobrojnim referencama u svetu od kojih je najznačajnija bila ona za prečišćavanje vode u Moskvi (Rusija), predstavio je vodu za piće dobijenu u pilot-postrojenju na Trgu slobode u Zrenjaninu, koju je probao tadašnji gradonačelnik Ivan Bošnjak.

Nova vlast na čelu sa SNS-om i SPS-om poništila je potpisani ugovor iz nerazumljivih razloga i uz veliku pompu sa italijanskim ambasadorom potpisala drugi sa tzv. italijanskom kompanijom „Grupo Zilio“, koja je oktobra 2015. godine radove.

Međutim, postrojenje je prestalo sa radom zbog eksplozije koja se dogodila krajem 2020. godine, a vodosnabdevanje grada preuzelo je JKP Vodovod i kanalizacija iz Zrenjanina, koje je od strane „Grupe Zilio“ optuženo da ih sabotira.

Posle toga su organizovane dve prodaje navedenog postrojenja, da bi na kraju izvršitelj Dragan Nikolić potvrdio da je ona prodata za 417 miliona dinara firmi „Pannonian water DOO“ iz Beograda.

Zrenjaninci su u više navrata organizovali proteste, performanse, tribine i debate, ali su i dalje primorani da kupuju flaširanu vodu za piće, dok je sve veći broj stanovnika zbog loše materijalne situacije, primoran da pije vodu iz gradskog vodovoda sa nedozvoljenom količinom arsena.

(Autonomija, foto: Ivana Gordić Perc)