Skip to main content

Krediti od milion evra za poljoprivredu u Vojvodini

Info 27. avg 2010.
< 1 min čitanja

Fond za razvoj poljoprivrede Vojvodine raspisaće u nedelju konkurs za dodelu kredita u okviru šest kreditnih linija, vrednih više od milion evra.

Reč je o kreditima za nabavku novih sistema i opreme za navodnjavanje, zatim za nabavku novih plastenika i staklenika i opreme u njima, kao i za podizanje višegodišnjih zasada voća, vinove loze i opreme u vinogradarstvu.

Krediti će se dodeljivati i za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije u voćarstvu i vinogradarstvu, za nabavku poljoprivredne mehanizacije, kao i za opremu u pčelarstvu.

Direktor Fonda za razvoj poljoprivrede Jožef Sabo rekao je na konferenciji za novinare da su ova sredstva namenjena intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji i sitnim poljoprivrednim gazdinstvima, prosečne veličine od tri do pet hektara, koja su u Vojvodini zastupljena na 85 odsto površina.

Sabo je rekao da je povraćaj kreditnih sredstava „veoma dobar“ i da iznosi između 97 i 98 odsto. Podsetio je da je za prolećni ciklus sličnih kredita za podsticanje poljoprivredne proizvodnje izdvojeno oko milion i po evra.

Konkursi će biti otvoreni od 29. avgusta do 20. septembra ove godine.

(Autonomija)