Skip to main content

Kostreš u Briselu: Tražimo prihvatanje sporazuma između Srbije i Kosova

Vojvodina 25. јан 2023.
2 min čitanja

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš izjavio je danas u Briselu u razgovoru sa evropskim partnerima da njegova stranka traži prihvatanje sveobuhvatnog sporazuma između Srbije i Kosova.

“Mir i stabilnost, ali i budućnost Srbije su u našim rukama. Iz Brisela šaljemo jasno poruku, tražimo prihvatanje sveobuhvatnog plana o rešavanju spornih pitanja između Srbije i Kosova. Ako želimo istinski normalnu, progresivnu i evropsku Srbiju, ovo je jedini ispravan put“, rekao je Kostreš a prenela LSV.

Poslanik Evropskog parlamenta iz Hrvatske Valter Flego rekao je da je EU “jedini pravi izbor za Srbiju i njene građane”.

“Novom Strategijom proširenja EU, spremni smo da damo novi zamah pregovorima sa Srbijom. Međutim, Srbija mora jasno uskladiti svoje spoljnopolitičke ciljeve s ciljevima EU te rešiti pitanje Kosova. Unošenje bilateralnih problema u zajednicu 27 zemalja, nikome više nije u cilju”, poručio je Flego.

Flego i Kostreš su se složili da je ovaj trenutak “prelomnica” po pitanju ulaska Srbije u EU.

“Mir i evropska perspektiva neophodni su za život građana. Srbija je danas četvrta najsiromašnija evropska država. Ako želimo promene, celokupna proevropska opozicija mora skupiti hrabrosti i jasno zahtevati progresivne promene“, poručio je Kostreš.

Kostreš je u Briselu razgovarao i sa izvestiteljem poslaničke grupe liberala za Srbiju u Evropsko parlamentu Klemenom Grošeljom, kao i sa predsednicom Delegacije za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU u Evropskom parlamentu Alesandrom Moreti.

U saopšteju se navodi da je cilj Kostrešove posete Briselu približavanje Srbije Evropskoj uniji, kao i približavanje LSV-a evropskim liberalima.

Tim povodom, susreo se i sa predsednikom ALDE stranke, Ilhanom Kjučjukom.

(Autonomija, foto: LSV)