Skip to main content

Kostreš: Presuda Stanišiću i Simatoviću – presuda i za ukidanje autonomije Vojvodine

Vojvodina 31. maj 2023.
< 1 min čitanja

“Haški tribunal je još jednom presudio prošlosti koja i danas upravlja Beogradom”

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani izjavio je danas da je presuda čelnicima Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatovića ujedno i presuda osobama koje su odgovorne i za ukidanje autonomije Vojvodine 1988. godine, čime je počeo raspad Jugoslavije.  

“Vojvođani nisu zaboravili da je raspad Jugoslavije počeo udarom SDB-a na autonomiju Vojvodine. Vojvođani nisu zaboravili da je rezultat pogubne politike Stanišića, Simatovića, Miloševića, Dačića, Šešelja i Vučića stotine hiljada ljudi koji su izgubili svoje domove”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost. 

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je danas pravosnažnu presudu kojom su proglašeni krivim za ratne zločine u Bosanskom Šamcu, Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu i Sanskom Mostu i osuđeni na po 15 godina zatvora.

“Haški tribunal je još jednom presudio prošlosti koja i danas upravlja Beogradom”, naveo je Kostreš u saopštenju.

Ocenio je da je karakter režima Slobodana Miloševića bio “zločinački” i da je tajna služba do kraja bila “ogrezla u zločinu”.

“Kako ne bi još jednom izneverili građane i našu decu pozivamo sve demokratske snage u Srbiji da se obavežu da će posle smene Vučićevog režima temeljno pročistiti i reformisati današnju BIA-u, koja je pod palicom Aleksandra Vulina dosledni čuvar nasleđa Slobodana Miloševića”, kazao je Kostreš.

Prema njegovim rečima, presuda Stamatoviću i Simatoviću takođe jasno pokazuje da Srbija ne može napred bez jasnog suočavanja sa prošlošću, ali i još jednom odlučujućom pobedom nad kadrovima stasalim pod Slobodanom Miloševićem a koji danas upravljaju Srbijom.

(Autonomija)