Skip to main content

Kostreš: Neophodno da onaj ko primenjuje Zakon o radu ode sa vlasti

Info 30. apr 2023.
2 min čitanja

"Država mora biti na usluzi građanima a ne da radi na zataškavanju nedela investitora i poslodavaca"

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš izjavio je danas da u zemlji u kojoj je prošle godine 45 radnika izgubilo život na radu nema mnogo razloga za čestitke povodom Međunarodnog praznika rada, Prvi maj.

„Šta čestitati građankama i građanima u zemlji u kojoj je tokom prošle godine, život na radu izgubilo 45 radnika, dok je 3.455 teško i 17.558 je lakše povređeno? Šta čestitati građankama i građanima u zemlji u kojoj je radnicima ograničen pristup toaletu tokom radnog vremena, u kojoj radnici nose pelene, često rade u nehumanim uslovima, a strani radnici se zatvaraju u barake nakon što im se zaplene pasoši“, napisao je Kostreš povodom Prvog maja.

Ocenio je da nema mesta za čestitke građankama i građanima „u zemlji u kojoj vlast toleriše grubo kršenje Zakona o radu koji je sama napisala i usvojila, u kojoj smene traju deset i više časova, a radnici moraju da trpe različite oblike zastrašivanje koji se ponekad graniče sa fizičkim zlostavljanjem i seksualnim uznemiravanjem„.

„Šta čestitati građankama i građanima u zemlji u kojoj su strani investitori i poslodavci jači od zakona i u kojoj poreska ili finansijska policija zaobilaze vrata stranih kompanija. Pored prava da prema radnicima postupaju kako god žele, ovi investitori od naše države dobijaju i ogromne subvencije kako bi se uopšte privoleli da dođu u Srbiju. Najveći broj ovakvih firmi ostane onoliko koliko subvencionisanje traje“, naveo je Kostreš i dodao da domaće kompanije mogu samo da sanjaju ovakvu pomoć vlastite države.

Prema Kostrešovim rečima, u javnim preduzećima i ustanovama širom Vojvodine i Srbije je „stranačka poslušnost jedini kriterijum zapošljavanja i ostanka na vlasti„.

„Ukoliko ste uložili napor i stekli odgovarajuće obrazovanje i diplomu, to i dalje neće biti dovoljno da se zaposlite. Umesto vas, posao će dobiti neko ko je napisao na stotine komentara na društvenim mrežama u kojima se hvali vlast, neko ko je putovao na stranačke skupove ili sakupio dovoljno kapilarnih glasova“, naveo je Kostreš.

Predsednik LSV je ocenio da je „neophodno da onaj ko primenjuje zakon ode sa vlasti, a sa njim i celokupni aparat koji podržava ovakav sistem u kome se radnicima konstantno negira pravo na dostojanstven rad“.

„Čak i najbolji Zakon o radu neće ništa promeniti ukoliko se onaj ko ga sprovodi pre svega rukovodi najužim interesom ostanka na vlasti. U takvom sistemu su svi osim radnika na dobitku – režim novcem građana kupuje prilike da se reklamira i održava na vlasti, a strane kompanije dobijaju jeftinu radnu snagu sa kojom mogu da rade šta požele“, smatra Kostreš.

Prema njegovim rečima, građanke i građani moraju da budu detaljno upoznati o svojim pravima i obavezama prema Zakonu o radu i da se ne plaše da traže pomoć i podršku od sindikata, nevladinih organizacija i relevantnih državnih institucija u borbi za bolje uslove rada.

„Država mora biti na usluzi građanima a ne da radi na zataškavanju nedela investitora i poslodavaca“, zaključio je Kostreš.

(Autonomija, Foto: LSV)