Skip to main content

Kostreš: Lavrov nema šta da traži u Srbiji, vlast da otkaže posetu

Info 03. јун 2022.
< 1 min čitanja

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš zahtevao je danas od vlasti u Srbiji da uskrate gostoprimstvo i otkažu najavljenu posetu ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Larova Beogradu.

“Neprihvatljivo je ugostiti jednog od glavnih protagonista agresivne politike Putinovog režima, koja je postala glavna pretnja evropskom i svetskom miru. Pored toga, ova poseta bi veoma otežala političku poziciju Srbije. Srbija nema ni interesa ni kapaciteta da se ponovo nađe izolovana u društvu otpadničkih zemalja i režima”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Ocenio je da je jasna namera režima u Kremlju da ovom posetom Lavrova izoluje Srbiju i veže je za sebe, čime bi “došlo do stezanja omče oko vrata naše zemlje”.

“Čovek koji preti nuklearnim ratom, odnosno potpunim uništenjem ljudske civilizacije, nema šta da traži u Srbiji”, kazao je Kostreš.

Podsetio je da je Lavrov proglašen za nepoželjnu osobu u gotovo svim državama Evrope i regiona i dodao da je jasno da, ako Srbija želi da nastavi put evropskih integracija, mora uskladiti spoljnu politiku sa zemljama Evropske unije.

“Srbija se mora pridružiti paketu sankcija protiv Putinovog režima, jer je to civilizacijsko, etičko i vrednosno pitanje prvog reda. Režim koji masovno ubija civile i pretvara ukrajinske gradove i sela u pepeo, mora biti sankscionisan i izolovan”, poručio je Kostreš.

(Autonomija)