Skip to main content

Kostreš: Dok je nas, nema ukidanja AP Vojvodine koje najavljuje Bajatović

Vojvodina 14. дец 2023.
2 min čitanja

"Decentralizovati poreski sistem, kako bi se novac koji Vojvođani uplaćuju u budžet Republike jednako delio 'na ravne časti' i vratio u Vojvodinu"

Predsednik stranke Vojvođani-LSV Bojan Kostreš optužio je danas visokog funkcionera Socijalističke partije Srbije (SPS) Dušana Bajatovića da njegova stranka, kao i koalicija na vlasti, “po uzoru na svoje političke očeve Miloševića i Šešelja”, želi da “ukine” Autonomnu pokrajinu Vojvodinu.

“Poručuje Bajatović da ‘autonomaši neće ponovo podići glavu’ i priznaje time da sakrivanje pokrajinskih izbora iza beogradskih i republičkih ima svoj politički cilj, a to je da koalicija na vlasti, ukine AP Vojvodinu”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Dodao je da je takva retorika vlasti “nedopustiva”.

“Zato je važno izaći na izbore u nedelju i svim pristalicama režima, koji Vojvodinu vide kao severnu srpsku pokrajinu a ne kao istorijsku i kulturnu celinu sa svojim specifičnostima i bogatom tradicijom, dokazati da neće uspeti pokrajinske izbore gurnuti u drugi plan”, poručio je Kostreš.

Prema njegovim rečima, umesto da vlast primenjuje metode decentralizacije prebacivanjem ingerencija na manje jedinice samouprave po uzoru na uspešne zemlje koje su takvom politikom prosperirale, oni pokušavaju da centralizuju i istorijske strukture sa uhodanom vladom kao što je AP Vojvodina.

“Niko ne traži otcepljenje Vojvodine od Srbije, jer je ona njen sastavi deo, ali zbog specifičnosti stanovništva, potreba i običaja, nužno je da očuva svoj identitet, vojvođanski način života i da sama donosi određene zakone koji nisu potrebni ostatku države”, kazao je Kostreš.

Dodao je da je potrebno decentralizovati poreski sistem, kako bi se novac koji Vojvođani uplaćuju u budžet Republike jednako delio “na ravne časti” i vratio u Vojvodinu, za njen razvoj i njene potrebe.

Portparol Vojvođana-LSV Aleksandar Marton u odvojenokm saopštenju je osudio incident kada su pristalice Srpske napredne stranke (SNS) uoči jučerašnjeg mitinga u Novom Sadu jednog gimnazijalca gađali sendvičem zato što nije hteo da ide na taj predizborni skup vladajuće partije.

“Ovaj huliganski incident ne sme ostati bez pravosudnog epiloga. Tim pre što su napadači legitimisani i utvrđen je njihov identitet”, naveo je Marton i oceniod a taj incident pokzuje da ni ulice ni škole nisu bezbedne ni za decu.

(Autonomija/Beta)