Skip to main content

Kosovo: Nepravedna odluka EU o skidanju sa dnevnog reda liberalizacije viza

Jugoslavija 23. nov 2022.
2 min čitanja

Odluka o skidanju sa dnevnog reda predloga za liberalizaciju viza, koji predviđa slobodno kretanje najkasnije do 1. januara 2024. godine, naišla je na negativne reakcije javnih ličnosti na Kosovu, uz ocenu da je u pitanju politička odluka koja je vezana za situaciju na Kosovu a u vezi sa zamenom srpskih registarskih tablica sa akronimima gradova na Kosovu RKS tablicama.

Novinar Bekim Šehu ocenio je danas da je to “nečuvena odluka”.

“EU vezuje odluku o ukidanju viza sa političkim dešavanjima na Kosovu. Zvanično nečuveno do sada. Češko predsedništvo: ‘Zbog političkih dešavanja na severu Kosova, nije idealno da se ova tačka nađe na dnevnom redu danas na sastanku ambasadora’.Ovo nije u redu!”, napisao je Šehu.

Advokat Ehat Miftaraj je ukazao kako se čini se da je na ovu odluku uticala pretnja koju je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel dan ranije uputio Kosovu, nakon što je okrivio Kosovo da je odbacilo predlog za rešavanje krize oko automobilskih tablica.

“Borel je rekao da će obavestiti ministre zemalja članica o ponašanju strana, a to šalje negativan politički signal, posebno za Kosovo”, napisao je Miftaraj.

Do sada iz Vlade, kabineta predsednice niti predsednika kosovskog parlamenta nije bilo zvaničnog reagovanja o ovoj odluci češkog predsedavanja EU.

Kurti: Nije prvi put da se ne slažem sa Borelom

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da njegovo poslednje neslaganje sa visokim predstavnikom EU Žozepom Borelom “nije prvo”, i da je i ranije bilo neslaganja.

On je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Kosova rekao da je u ponedeljak otišao u Brisel na dogovor, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji bi predviđao da se dijalog o normalizaciji odnosa trebalo da se okonča pre marta 2023. godine, kako je pisalo u pozivu EU za sastanak u ponedeljak.

“Nisam ja napisao rok mart 2023, Brisel je to napisao u pozivu. U pozivu iz Brisela koji je na kraju trebalo da bude javno objavljen, postoji pasus gde je rečeno da se razgovori završavaju u martu 2023. godine”, rekao je Kurti.

Kazao je da je tražio da se dogovor postigne u februaru, ali su iz EU rekli da to nije moguće pre marta.

“Tražio sam da to bude februar, što pre to bolje. Rekli su ne, nisu predložili februar, već mart. Rekao sam februar, oni rekli mart, međutim su sve to ostavili. Šta da radim. Mart nije moja ideja, međutim i to nisu stavili na dnevni red, nije imalo smisla da su na dnevnom redu bile samo tablice”, rekao je Kurti.

Kosovski premijer je dodao da već šest meseci o pitanju registarskih tablica raspravlja tim potpredsednika Vlade Besnika Bislimija.

Optužio je Borela da na konferenciji za novinare u ponedeljak nije uopšte spomenuo pitanje okončanja sporazuma za mart sledeće godine.

Kurti je kazao da se “odlično zabavlja u susretima sa njim”.

“Možda se ne slažem sa njim, ali ovo nije novost. Novo je to što se on ne slaže sa predlogom EU. Nije prvi put da se ne slaže sa mnom”, rekao je Kurti.

(Beta, foto: Pixabay)