Skip to main content

Koraci: Zašto policija radi za Galens?

Građani 31. avg 2022.
2 min čitanja

"Po kom osnovu policija legitimiše građane dok šetaju javnim putem i planinarskom stazom?"

Društvo za održivu budućnost – „Koraci“ zatražilo je večeras hitnu rekaciju nadležnih inspekcija institucija, pre svega Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog toga što su njihovi aktivisti tokom šetnje Fruškom gorom prvo presretnuti od strane privatnog obezbeđenja a zatim i legitimisani od strane policije.

Kako je navedeno, danas su predsednik društva „Koraci“ Marko Oljača i aktivista Ekološkog fronta Novi Sad Petar Holik kod izvora “Neven” na Fruškoj gori, presretnuti od strane pripadnika privatnog obezbeđenja firme Galens, dok su šetali javnim putem i planinarskim stazama u Nacionalnim parku.

„Dva muškarca srednjih godina u Toyoti pokušali su zastrašiti aktiviste. Izvor Neven i brdo Kesten su od ranije poznati javnosti zbog nezakonitog pregrađivanja i ograđivanja javnog puta i planinarskih staza u NP FG, a sve po nezakonitom rešenju o postavljanju ograde koje je izdao Pokrajinski zavod za zaštitu prirode“, naveli su iz društva „Koraci“.

Dodali su da su aktivisti nakon kraće rasprave sa pripadnicima obezbeđenja nastavili da hodaju padinom do brda Kesten, budući da je i taj javni put ograđen i nedostupan, da bi na povratku ka parkingu manastira Rakovac, ista lica sa istim automobilom opet krenula ka aktivistima.

Pored automobila, aktiviste je sačekala i policija koja je došla po prijavi građana, odnosno radnika privatnog obezbeđenja firme Galens kako bi ih legitimisala i upozorila da je fotografisanje privatnog poseda krivično delo, naveli su iz tog udruženja.

Ograđeno imanje vlasnika Galensa, Fruška gora (Foto: Koraci/FB)

„Građani i aktivisti se brinu i pitaju zašto ih u NP Fruška gora presreće i zastrašuje privatno obezbeđenje Nebojše i Sanje Petrić dok im policija pruža asistenciju i podršku? Po kom osnovu policija legitimiše građane dok šetaju javnim putem i planinarskom stazom i tom prilikom im daje netačne informacije koje za cilj imaju takođe zastrašivanje i maltretiranje građana, kao što se to desilo danas kada su policajci aktivistima rekli kako je fotografisanje privatnih poseda krivično delo, što je netačno“ istakli su u objavi aktivisti iz udruženja, a u kojoj su naveli i brojeve značaka policajaca, kao i registarske tablice automobila privatnog obezbeđenja.

Takođe, iz “Koraka” su zapitali MUP zašto ne štiti ustavno pravo građana na slobodu kretanja, već interese privatne firme? Aktivisti su pitali i zbog čega čuvari NP „Fruška gora“ ne rade svoj posao i ne sprovode zakone za koje su nadležni?

„Osim što nas pomenuti incident zabrinjava, pitamo se da li to znači da će privatno obezbeđenje firme Galens i policija sve šetače i turiste dok šetaju sa porodicom i decom po Fruškoj gori presretati i legitimisati“, uppozorili su iz udruženja „Koraci“.

Dalibor Stupar (Autonomija, foto: FB Koraci)