Skip to main content

Korać: Vučić zna šta je ruski zagrljaj, nemaju ni Rusi previše poverenja u njega

Info 13. okt 2022.
< 1 min čitanja

Bivši potpredsednik Vlade Republike Srbije Žarko Korać gostovao je u emisiji Newsroom N1 Zagreb i komentarisao podeljenost Srbije između Rusije i EU.

„Vučić je Izveštaj EK brzo apsorbirao. Inače, u njemu se kritikuju kontrola medija, stanje pravosuđa i slično. Samo je čovek poput njega mogao reći da je izveštaj dobar. Zapravo je rekao da Srbija nazaduje”, rekao je, prenosi N1 Zagreb.

Kako navodi, „Vučić ima toliku kontrolu nad medijima da je nekome iz Hrvatske to teško zamisliti“.

„On kontroliše tabloide, TV stanice i ostale medije. Tu je na snazi proruska propaganda. Putin se prikazuje kao heroj, veliča se rusko oružje i slično. Nikada Srbija nije imala ovako visok deo populacije koji je proruski”, rekao je.

Korać je rekao da je „on balansirao između EU i Rusije, a rat u Ukrajini je to onemogućio“.

„To je neodrživa pozicija, ali pravi se da je sve u redu. On je s tim proruskim stavom izolovan u Evropi. Čak je i Švajcarska, koja je uvek bila neutralna, uvela sankcije Rusiji”, rekao je.

Kaže da premijerka Srbije Ana Brnabić samo čeka da ponovo bude izabrana.

„Ona govori ono što mora. Osećam se jako loše jer je situacija u Ukrajini dovela Evropu u krizu. Žalosno je da smo ovako izolovani, osim ako uzmemo Milorada Dodika. Vučić vodi politiku koja mu je bliska idejno. To je antievropska politika. Srbija u ovom trenutku nema kuda dalje ići s ovakvom politkom“, rekao je.

Ističe da „Vučić zna šta je ruski zagrljaj“.

„Nemaju ni Rusi baš previše poverenja u njega. Neće ići predaleko, jer to bi značilo prekid svih ostalih veza u Evropi. Ljudi često kažu da ‘ko sedi na dve stolice, obično propadne’. Danas, kada je Evropa jedinstvena, Srbija je potpuno izolovana”, rekao je.

(N1, Foto: mc.rs)