Skip to main content

Korać: Bijes Vučića i naimenovanje Vulina pokazuju da je Srbija sve dalje od EU

Info 02. дец 2022.
2 min čitanja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić hoće da svi politički predstavnici Srba na Kosovu misle isto kao on, ocijenio je za Antenu M nekadašnji potpredsjednik Vlade Srbije Žarko Korać, komentarišući jučerašnju reakciju Vučića nakon što je premijer Kosova Aljbin Kurti naimenovao za ministra za povratak i zajednicu Nenada Rašića.

“Vučić se na njih obrušio riječima koje čak ni za njega nijesu karakteristične. To su teške i bespotrebne uvrede. On želi da njegov bojkot bude potpuni i ne može da vjeruje da ima Srba na Kosovu koji mogu da imaju neke svoje političke ideje o tome kako pomagati srpskoj zajednici na Kosovu. Nemoguće da iko ima drugu ideju u odnosu na njega”, ističe Korać.

Korać naglašava da je Rada Trajković, političarka sa Kosova i predsjednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova, Vučićev kritičar i da trpi snažne napade beogradskih medija zbog toga.

“Ona nastavlja sa njenim političkim stavovima što je njeno pravo. Vučić hoće da svi politički predstavnici Srba na Kosovu misle isto kao i on, odnosno da on određuje sve što oni misle i rade i on ne može da podnese da nema kontrolu i njegova reakcija tome svjedoči”.

Govoreći o naimenovanju Aleksandra Vulina za direktora BIA-e, Korać kaže da je to već izazvalo krajnje reakcije na Zapadu.

“Čovjek je rekao da mi ne treba da idemo u EU, da je naš prirodni savez Rusija i da treba da se okrenemo savezu sa Rusijom. Kada takvog čovjeka stavite na mjesto tako osjetljive institucije kao što je BIA, onda šaljete poruku Zapadu da vas EU integracije mnogo ne interesuju i da je on pravi izbor za politiku koju Vučić sve diretnije sprovodi, a to je politika povlađivanja Rusiji”, navodi Korać.

Obje stvari koje su se dogodile juče u Srbiji, bijes Vučića i naimenovanje Vulina, koji ne uživa gram ugleda u Srbiji, pokazuju da se Srbija objektivno sve više udaljava od EU.

“Bojim se da će sada na potezu biti EU i Zapad, oni će morati razmišljati šta dalje da rade sa Srbijom”, zaključio je Korać.

(Antena M, Foto: MC)