Skip to main content

Komunistička partija Kine usvojila rezoluciju kojom se učvršćuje pozicija Xi Jinpinga

Planeta 12. nov 2021.
< 1 min čitanja

Kineska Komunistička partija donijela je “historijsku rezoluciju” koja učvršćuje status predsjednika Xi Jinpinga u političkoj historiji.

Dokument, rezime stogodišnje historije partije, bavi se njenim ključnim dostignućima i budućim pravcima.

Ovo je tek treća rezolucija ove vrste od osnivanja stranke. Prvu je donio Mao Zedong 1945. godine i drugu Deng Xiaoping 1981. godine.

Rezoluciju o “Glavnim dostignućima i historijskom iskustvu stogodišnje borbe partije” usvojilo je oko 350 članova Centralnog komiteta.

Usvojena je u četvrtak na „Šestoj plenarnoj sjednici“ jednom od najvažnijih kineskih političkih sastanaka.

U rezoluciji se poziva na podržavanje “ispravnog pogleda na historiju stranke”, saopštila je zvanična novinska agencija Xinhua, dodavši da je partija napisala “najveličanstveniji ep u historiji kineske nacije.”

“Centralni komitet partije pozvao je cijelu partiju, cijelu armiju ljudi i sve etničke grupe da se ujedine bliže oko Centralnog komiteta stranke sa drugom Xi Jinpingom kao jezgrom, kako bi se u potpunosti implementirala nova era socijalizma sa kineskim karakteristikama Xi Jinpinga”, navodi Xinhua.

Analitičari kažu da će rezolucija pomoći Xi-ju da ojača svoju vlast tako što će ukorijeniti svoju viziju Kine i umanjiti ulogu prethodnih lidera.

Plenarna sjednica je posljednji veliki sastanak stranačkih lidera uoči nacionalnog kongresa sljedeće godine na kojem se očekuje da će Xi tražiti historijski treći mandat na mjestu predsjednika.

Kina je 2018. godine ukinula ograničenje od dva mandata, što praktično znači da Xi Jinping može doživotno da ostane na vlasti.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)