Skip to main content

Komisija za istragu napada na Kapitol izglasala da se Trampu uputi sudski poziv

Planeta 14. окт 2022.
2 min čitanja

"Neodazivanje pozivu Kongresa za svedočenje ili dostavljanje dokumentacije, predstavlja prekršaj kažnjiv zatvorskom kaznom u trajanju od jednog do 12 meseci"

Komisija Predstavničkog doma američkog Kongresa, koja istražuje napad na američki Kapitol 6. januara 2021, izglasala je da se bivšem predsedniku Donaldu Trampu uputi sudski poziv za svedočenje.

Tu odluku podržalo je sedam članova iz redova demokrata i dvoje republikanca. Sa ukupno devet glasova doneta je odluka da Tramp dostavi dokumenta i svedoči pod zakletvom u vezi sa napadom na Kongres, prenosi Glas Amerike (VOA).

“Tramp je jedina osoba u centru priče o onome što se dogodilo 6. januara. Zato želimo da ga čujemo”, rekao je predsedavajući komisijom kongresmen Berni Tompson iz redova demokrata.

Prema federalnom zakonu, neodazivanje pozivu Kongresa za svedočenje ili dostavljanje dokumentacije, predstavlja prekršaj kažnjiv zatvorskom kaznom u trajanju od jednog do 12 meseci.

Ukoliko se pojedinac ogluši o poziv potrebno je da Predstavnički dom, u punom sastavu, glasa hoće li ga proslediti Sekretarijatu za pravosuđe – koji je ovlašćen da odluči hoće li podići optužnicu.

U nekoliko objava na društvenoj mreži „Istina“ Donald Tramp nije precizirao da li će se odazvati sudskom pozivu koji bi mu mogao biti upućen narednih dana.

„Zašto me nisu zvali da svedočim pre nekoliko meseci? Zašto su čekali do samog kraja, njihovog poslednjeg zasedanja? Zato što je Komisija potpuna propast. Samo je dodatno podelila našu zemlju kojoj, inače, ide jako loše. Čitav svet joj se podsmeva“, objavio je između ostalog bivši američki predsednik.

Tokom pretresa su objavljene su informacije, za koje članovi Komisije Predstavničkog doma tvrde, da ukazuju da je bivši američki predsednik imao unapred smišljen plan da, pre prebrojavanja glasova nakon predsedničkih izbora novembra 2020, proglasi pobedu – bez obzira na stvarni ishod glasanja.

Odbor nema nadležnosti da krivično goni nekoga, ali može to da preporuči Sekretarijatu za pravosuđe.

Sekretarijat je već istraživao pokušaje da se preokrenu rezultati izbora 2020. i sekretar Merik Garland je rekao da se istraga nastavlja.

Članovi kongresnog odbora su takođe podeljeni po pitanju treba li da preporuče krivično gonjenje Trampa. Neki, poput demokrate Šifa jesu za to, drugi poput Benija Tompsona kažu da odbor nema ovlašćenja za to.

(N1, foto: STUPS)