Skip to main content

Komemoracija: Ratko Božović – nezaboravni profesor, borac za slobodu, čovek dijaloga…

Građani 07. dec 2023.
2 min čitanja

"Izuzetna ličnost, nezaboravni profesor, čovek dijaloga, a pre i posle svega – borac za slobodu, slobodan čovek"

Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu održana je komemoracija povodom smrti univerzitetskog profesora, književnika i kulturologa Radosava Ratka Božovića koji je na tom fakultetu rukovodio je smerom „Sociologija kulture i kulturna politika“.

Predavao je i na više drugih fakulteta u Beogradu, kao i na crnogorskim fakultetima. Bio je autor oko 300 naučnih, 150 stručnih radova i 15 naučnih projekata.

Dekan FPN Dragan Simić je rekao da je fizički odlazak prof. Ratka Božovića nenadoknadiv gubitak za njegovu porodicu, naše društvo, a posebno za FPN kom je toliko mnogo toga dao.

„Svaki govor o njemu je nužno i neizbežno siromašniji, pa i ovaj koji držim, od njegove stvarne stvaralačke pojave, posebno njegovog raskošnog, nezaboravnog jezika. Hvala profesoru Božoviću za sve što nas je naučio, a naročito kako nas je naučio“, rekao je prof. dr Dragan Simić.

Prof. dr Đuro Šušnjić je rekao da se, u ovo vreme krize pravde i prava i sumraka svih vrednosti i normi, Ratko Božović borio da se ne zaborave istinske vrednosti kulture koje su uglavnom ugrožene sa svih strana.

„Kao odgovor na sramni zakon o Univerzitetu 1988. odgovorio je u svom stilu – nepristajanjem. Napustio je fakultet dosledan svojim principima, idejama i idealima. Ostao je čist kao suza, jedini. Jedan od najvećih koje smo imali u Srbiji i Crnoj Gori. On je potvrdio da intelektualci ne odlaze u penziju. Ostao je aktivan do kraja. Kada je sklopio svoju poslednju knjigu „Tajne dijaloga“ nedugo nakon toga sklopio je i oči. Kao da je imao nešto od osobenosti Edgara Morena (Duh vremena) moć anticipacije Maršela Mekluana (Svet kao globalno selo) i intelektualnu širinu i misaoni dubinu Umberta Eka“, naveo je prof. dr Slaviša Orlović.

Profesorka FPN u penziji Neda Todorović je navela da se od Ratka Božovića opraštaju ljudi iz regiona, „članovi njegove broje duhovne porodice iz Srbije, Crne Gore, BiH, Severne Makedonije, Hrvatske… U svim tim rečenicama navedene su iste Božovićeve osobine – izuzetna ličnost, nezaboravni profesor, čovek dijaloga, a pre i posle svega – borac za slobodu, slobodan čovek, navela je.

Kako je dodala, voljeni profesor Božović je bio zaštitnik, savetodavac, prijatelj i uzor.

Radosav Ratko Božović rođen je 11. juna 1934. godine.

Gimnaziju je završio u Nikšiću, a potom Filozofski fakultet u Beogradu 1959. godine, gde je magistrirao 1967, a doktorirao 1971. godine. Uža specijalizacija mu je bila teorija i sociologija kulture, sociologija slobodnog vremena i sociologija umetnosti, navodi se u saopštenju FPN.

Bio je redovni profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Predavao je na predmetima: Teorija kulture, Sociologija kulture, Kulturna politika, Javno mnjenje.

Bio je dugogodišnji šef Katedre za novinarstvo i političku sociologiju. Držao je predavanja i na redovnim i na poslediplomskim studijama.

Bio je rukovodilac smera Sociologija kulture i kulturna politika na postdiplomskim studijama Fakulteta političkih nauka, gde je držao predavanja iz predmeta Fenomeni modernog sveta.

Preminuo je 23. novembra.

Sahranjen je u Herceg Novom.

(N1, foto: Medija centar Beograd)