Skip to main content

Koalicija za zaštitu dece izbeglica pozdravila privođenje članova "narodne patrole"

Građani 20. apr 2021.
< 1 min čitanja

Koalicija za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja pozdravila je danas reakciju policije i tužilaštva u Somboru i privođenje na informativni razgovor četvorice pripadnika grupe „narodne patrole“ koji su protivzakonito i prisilno odvodili migrante u obližnji kamp.

U saopštenju je pozdravljen i potez Komesarijata za izbeglice i migracije (KIRS), kao i građana Sombora, na čiju je inicijativu policija zaustavila protivzakonitu aktivnost te neformalne grupe i dodaje se da je ta grupa „ostvarila sva obeležja krivičnog dela prinude“ za koje je zaprećena kazna do 12 godina zatvora.

„Čin u kome građani, kojima zakon nije delegirao ovlašćenje da kontrolišu boravak stranaca na teritoriji Srbije, primoravaju migrante da se iz, kako se navodi u medijima, napuštenih vagona na železničkoj stanici premeste u kamp u potpunosti odgovara šablonu koji ‘narodne patrole’ primenjuju i na ulicama Beograda i drugih gradova u Srbiji“, navodi se u saopštenju.

Koalicija je naglasila da je uprkos činjenici da je Srbija humano postupala prema izbeglicama i migrantima od početka migrantske krize, sve primetniji porast ksenofobije čiji su glavni zagovarači i podstrekači upravo ekstremno nacionalističke formalne i neformalne grupe i pokreti poput „narodnih patrola“.

„Podsećamo da su izbeglice i migranti jedna od najranjivijih društvenih grupa čija su ljudska prava i dostojanstvo često veoma ugroženi, a da su u posebno teškom položaju deca izbeglice i migranti, te je neophodna odlučnija borba protiv ksenofobije i rasne, nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti“, dodaje se u saopštenju.

Koalicija je pozvala tužilaštvo i nadležne organe da, osim krivičnog gonjenja učesnika „narodnih patrola“, pokrenu postupak detaljne istrage o organizatorima i delovanju tih grupa, kao i postupak za njihovu zabranu.

(Beta, arhivska fotografija: Natalija Jakovljević)