Skip to main content

Kijev optužuje Mađarsku da pomaže Putinu u ratu protiv Ukrajine

Planeta 07. apr 2022.
< 1 min čitanja

"Uništava jedinstvo Evropske unije"

Kijev je optužio Budimpeštu da pomaže ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u ratu protiv Ukrajine, dan posle izjave mađarskog premijera Viktora Orbana da je spreman da, suprotno od drugih zemalja EU, plaća ruski gas rubljama.

„Budimpešta je prešla u sledeću fazu, pomaganje Putinu da nastavi svoju agresiju protiv Ukrajine“, ocenio je u današnjem saopštenju portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

On je ukazao da Mađarska „uništava jedinstvo EU“ tim stavom.

Kako je naveo porptarol, Kijev smatra mađarske izjave o tome da su spremni da kupuju ruski gas rubljama, „kao neprijateljski stav protiv ukrajinske države“, ocenjujući kao „ciničan“ predlog da organizuju rusko-ukrajinske mirovne pregovore u Budimpešti.

„Ako Mađarska zaista hoće da okonča rat, evo šta treba da uradi: da prekine da uništava jedinstvo EU, da podrži nove sankcije protiv Rusije i da vojno pomogne Ukrajini. A ne da stvara dodatne izvore fiansiranje za rusku vojnu mašineriju„, rekao je on.

Nikolenko je takođe osudio uzdržanost mađarskih vlasti da priznaju rusku odgovornost u zločinima njene vojske u Buči, Irpinu i Gostomelu, gde je poslednjih dana otkriveno stotine leševa u civilnoj odeći.

On je upozorio da bi to moglo da ojača rusko osećanje nekažnjivosti i da je ohrabri da počini nove zločine.

Rusija je kategorički odbacila optužbe o tim zločinima i ocenila da se radi o ukrajinskoj „režiji“.

Evropska unija danas razmatra petu seriju sankcija protiv Rusije koje prvi put uključuju i mere protiv energetskog sektora s embargom na kupovinu ruskog uglja, kao i zatvaranje luka EU za ruske brodove.

Dve ćerke predsednika Vladimira Putina i više ruskih oligarha bi trebalo da budu dodati na „crnu listu“ EU, proizilazi iz dokumenta u koji je agencija Frans pres imala uvid.

(Beta, foto: Pixabay)