Skip to main content

Kijev optužio Moskvu da nastoji da proširi rat i uključi i druge u sukob

Planeta 15. мар 2023.
< 1 min čitanja

Ruski borbeni avion Su-27 oborio je u utorak američku bespilotnu letelicu Riper iznad Crnog mora, oblasti koju NATO pažljivo prati

Kijev je danas, nakon incidenta između ruskih aviona i američke bespilotne letelice iznad Crnog mora, optužio Rusiju da nastoji da „proširi“ rat u Ukrajini i uključi druge u sukob.

„Incident sa američkim dronom Riper (MQ-9 Reaper) koji je izazvala Rusija u Crnom moru je signal (Vladimira) Putina da je spreman da proširi zonu sukoba i u nju uključi druge strane“, naveo je na Tviteru sekretar ukrajinskog Saveta bezbednosti Oleksij Danilov.

Ruski borbeni avion Su-27 oborio je u utorak američku bespilotnu letelicu Riper iznad Crnog mora, oblasti koju NATO pažljivo prati od početka rata u Ukrajini, saopštila je američka vojska.

„Naš dron MQ-9 obavljao je rutinske operacije u međunarodnom vazdušnom prostoru kada ga je presrela i pogodila ruska letelica, što je dovelo do pada i gubitka drona“, rekao je komandant američkih oružanih snaga za Evropu i Afriku, general Džejms Heker.

Ruska vojska saopštila je potom da su dva njena lovca presrela američku bespilotnu letelicu nad Crnim morem, ali je dodala da je nisu pogodili niti je oborili.

„Posle grubog manevrisanja oko 9.30 po moskovskom vremenu (američka) bespilotna letelica MQ-9 je izgubila kontrolu i udarila u površinu vode“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

(Beta/AP)