Skip to main content

Katarski emir prenio vlast na sina

Planeta 26. jun 2013.
2 min čitanja

Šeik Hamad bin Khalifa Al Thani, vladar Katara, predao je „uzde vlasti“ svom sinu.

Odlazeći emir je vijest o predaji vlasti u ruke Šeiku Tamimu bin Hamad Al Thaniju saopćio u obraćanju naciji.

„Sada, kada vam se danas obraćam, objavljujem da ću predati uzde vlasti Šeiku Tamimu bin Hamad Al Thaniju, a ja sam u potpunosti uvjeren da je on spreman za tu odgovornost, da zaslužuje povjerenje, da je sposoban da tu odgovornost ponese na svojim plećima i da ispuni misiju“, kazao je Šeik Hamad.

Šeik Hamad bin Khalifa Al Thani sastao se s kraljevskom porodicom, te drugim istaknutim članovima društva Katara u ponedjeljak, te najavio planove za prenos ovlasti na svog sina, šeika Tamima bin Hamada Al Thanija (33).

Važan igrač

Šeik Hamad je na vlasti od 1995, od kada se Katar razvio u važnog igrača na regionalnoj i međunarodnoj političkoj sceni.

Abdullah al Athbah, glavni urednik novina Al Arab, rekao je za Al Jazeeru kako ne očekuje da će vidjeti promjene u politici nakon primopredaje vlasti.

„Nasljednik je očito bio vrlo blizak ocu i [premijeru] Šeiku Jassimu,“ rekao je.

„Ne mislim da će doći do velikih promjena u politici, domaćoj ili stranoj.“

Šeik Hamad bin Khalifa Al Thani će se obratiti katarskim građanim u utorak, kada je proglašen nacionalni praznik.

Mladi emir

Sa 33 godine, Šeik Tamim bin Hamad Al Thani – drugi sin Šeika Hamada bin Khalife Al Thanija i njegove druge supruge Šejhe Mozah bint Nasser – biti će među najmlađim emirima u historiji Katara.

Šeik Tamim je pohađao škole Sherborne, Harrow i Kraljevsku vojnu akademiju Sandhurst u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je diplomirao 1998. godine.

Šeik Tamim je imenovan nasljednikom 2003. godine. Njegove dužnosti uključuju funkciju predsjednika Državnog olimpijskog komiteta Katara i funkciju zamjenika vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Katara.

On je predsjedavajući komiteta zaduženog za organiziranje Svjetskog nogometnog prvenstva 2022., koje će biti održano u Kataru, a predsjedava i Vrhovnim obrazovnim vijećem.

Šeik Tamim je također i predsjedavajući Katarske investicionog fonda, državnog stabilizacijskog fonda, koji navodno raspolaže sredstvima većim od 100 milijardi dolara i ima udjela u mnogim velikim kompanijama, kao što su Barclays, Xstrata, Harrods i Volkswagen.

(Al Jazeera)