Skip to main content

KARAVAN #mojepravodaznam u utorak u Novom Sadu

Građani 22. сеп 2023.
< 1 min čitanja

"Da osnažimo i informišemo pacijentkinje o njihovim pravima"

Beogradski centar za ljudska prava organizuje KARAVAN #mojepravodaznam u utorak, 26. septembra, u Novom Sadu, u cilju edukovanja i podizanja svesti žena o pravima koje imaju u ginekološko-akušerskim klinikama.

U pozivu se napominje da je Centar prošlog leta objavljivanjem kratkog igranog videa javnosti prikazao traume i patnje kroz koje su u zdravstvenim ustanovama prolazile žene koje su bile izložene nehumanom tretmanu tokom sprovođenja procedure indukovanog pobačaja.

“Naša borba se nastavlja. Obilazimo gradove u Srbiji sa željom da na licu mesta osnažimo i informišemo pacijentkinje o njihovim pravima i kroz direktan razgovor čujemo i razmenimo iskustva i informacije”, poručuje se u saopštenju.

Novosadski KARAVAN #mojepravodaznam održaće se na Trgu slobode od 10:30 do 13:00 časova.

Tokom septembra i oktobra obići će još Kragujevac, Niš, Užice, Beograd i Šabac, nakon čega će javnosti biti predstavljena analiza sa preporukama u vezi sprovođenja procedure indukovanih pobačaja u Srbiji.

Beogradski centar za ljudska prava pripremio je i edukativni priručnik, te sproveo istraživanje o iskustvima žena tokom sprovođenja procedure indukovanog pobačaja.

Problem nehumanog tretmana u porodilištima u Srbiji početkom prošle godine pokrenula je Milica Filipović iz Šapca koja je javno podelila svoje traumatično iskustvo u GAK „Narodni front“, nakon čega su brojne žene u Srbiji posvedočile da su bile izložene sličnom ili istom nehumanom tretmanu u više zdravstvenih ustanova širom zemlje i to decenijama unazad.

(Autonomija)