Skip to main content

Kandić: Sve bivše jugoslovenske republike, osim Crne Gore, odustale od popisa žrtava ratova

Građani 19. dec 2020.
< 1 min čitanja

Ne prihvatamo novu praksu da u politici, regionalnoj saradnji, medijima i javnosti nema mesta za pitanja teškog nasleđa naše nedavne prošlosti, izjavila je FoNetu osnivač Fonda za humanitarno pravo i koordinator Rekom mreže pomirenja Nataša Kandić povodom predstojećeg 13. foruma za tranzicionu pravdu u postjugoslovenskim zemljama.

Nataša Kandić je ocenila da je poražavajuće što su sve bivše jugoslovenske republike, osim Crne Gore, odustale od regionalnog popisa žrtava ratova iz devedesetih godina.

Neke su to učinile zbog novih prioriteta, neke jer priznaju samo nacionalnu verifikaciju žrtava, neke iz straha da bi se taj popis odrazio na postojeće “nacionalne istine o prošlosti”, a neke jer ne prihvataju da presude Haškog tribunala “određuju status žrtve i budu izvor pomirenja”, navela je Nataša Kandić, uz konstataciju da, uprkos tome, civilno društvo okupljeno oko Rekom mreže pomirenja ne odustaje.

Nastavlja da nadzire proces tranzicione pravde i dokumentovanjem individualnih žrtava, utvrđivanjem činjenica o ljudskim gubicima, zatočavanju civila i torturi nad ratnim zarobljenicima i civilima, okolnostima otmica, nezakonitog lišenja slobode, nestanka i skrivanja posmrtnih ostataka direktno doprinese pomirenju i izgradnji kulture sećanja, na temelju činjenica, ličnih iskustava i pluralizma mišljenja, rekla je Nataša Kandić.

Na predstojećem dvodnevnom onlajn forumu za trazicionu pravdu “Pitanje nestalih – prioritet regionalne saradnje”, u ponedeljak i utorak, učesnici iz regiona i međunarodni stručnjaci govoriće o suočavanju sa prošlošću, javnim izvinjenjima političara, zvaničnim politikama sećanja, sudbini nestalih, otkrivanju lokacija masovnih grobnica, uspostavljanju regionalne saradnje i međunarodne podrške u traganju za posmrtnim ostacima.

(FoNet)