Skip to main content

Kada vam država određuje šta morate da gledate – to se zove autokratija

Info 16. okt 2023.
2 min čitanja

Operator će morati da plaća kanale po ceni koju odredi REM (ako se ne dogovore), a neće smeti da ih ukine

Ukoliko budu usvojeni novi medijski zakoni u Srbiji, to će nesumnjivo voditi ka gušenju medijskih sloboda. Osim toga, u evropskim zemljama ne postoji praksa koja se nameće u pojedinim delovima spornog zakona. Sa tim su saglasni i naši sagovornici, koji između ostalog navode, da ovo nije prvi put da se ovakve odluke donose u mraku, istom onom u kom je zaglibila i naša medijska scena.

Operator će morati da plaća kanale po ceni koju odredi REM (ako se ne dogovore), a neće smeti da ih ukine, da odluči da ih nema u svojoj ponudi. To je ključna izmena medijskih zakona, koju je vlast u Srbiji pokušala da ubaci u nacrt zakona i to nakon završene javne rasprave. Nezavisni članovi Radne grupe iz medijskih udruženja o tome nisu ništa znali. To je urađeno mimo njih.

Uloga REM upitna

Tamara Filipović iz NUNS navodi da bi odnos operator- emiter trebalo da reguliše tržište, a ne REM. Dodaje i da joj nije poznato da je to praksa bilo gde.

„Nema opravdanosti da to reguliše Regulatorno telo za elektronske medije (REM). Nisam sigurna da to ima neku opravdanost. Ne znam ni da li te odredbe negde postoje, ni da li je to evropska praksa. Svakako nije nešto što je regulisano Evropskom audiovizuelnom direktivom, sa kojom bi ovaj naš zakon trebalo da se uskladi“, kaže Filipović.

Kada je reč o logičkoj numeraciji kanala, kaže da je dobra evropska praksa da javni medijski servisi budu na prvim mestima i da to ima smisla.

„Međutim, za komercijlane emitere, većina nema tu obavezu redosleda onih koji imaju nacionalnu pokrivenost. Imajući u vidu ko sve kod nas ima tu pokrivenost, odnosno koji emiteri imaju nacionalnu dozvolu, to još više dovodi u pitanje ovu odredbu koja je izmenjena nakon javne rasprave i nakon što je izašla iz Radne grupe“, kaže Filipović.

Osim toga, predložene izmene Zakona o javnom informisanju podrazumevaju i registraciju medija.

„U većini evropskih zemalja nema obavezne registracije medija. Registracija medija je obavezna i opravdana ukoliko se konkuriše za neka javna sredstva“.

Usvajanje medijskog zakona – korak unazad

Direktor za pravne poslove Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Veljko Milić je izjavio da su predloženi medijski zakoni „korak unazad“ u odnosu na pojedina rešenja koja su predviđena važećom Medijskom strategijom Srbije.

Ukoliko se sporni Zakon usvoji, operatori u Srbiji će biti u obavezi da emituju kanale sa nacionalnom frekvencijom i da za to plaćaju naknadu koju odredi Regulatorno telo za elektronske medije (REM).

REM, tako, prema izmenjenim spornim odredbama u isto vreme određuje cenu operatoru i naređuje da ti kanali moraju biti u ponudi svih kablovskih operatora.

Ako se ta izmena usvoji, to će omogućiti dodatni pritisak na operatore i mogućnost njihovog gašenja, jer će REM određivati cene emtiovanja za programe nacionalnih frekvencija.

Gušenje medijske slobode

Ana Lalić, predsednica NDNV i novinarka Nova.rs, kaže da bilo koji zakon u kom će se postojeći REM i njegovi pojedini članovi pitati o bilo čemu, neće doprineti kvalitetu medijskog sadržaja i slobode medija.

(nova.rs, foto: Pixabay)