Skip to main content

Južnoafrički pisac Damon Galgut dobitnik nagrade Booker za književnost

Kultura 04. нов 2021.
< 1 min čitanja

Južnoafrički autor Damon Galgut dobitnik je ugledne nagrade Booker za roman The Promise (Obećanje) o bjelačkoj porodici koja nije ispunila obećanje i dala vlastiti dom njihovoj tamnoputoj služavci, javlja Hina.

Galgutu je to bila treća nominacija za nagradu vrijednu 50.000 funti za književnost na engleskom jeziku.

“Trebalo je dosta vremena da dođem do ovoga i sada kada sam uspio osjećam da tu ne bih trebao biti”, rekao je u prigodnom govoru.

“Bila je ovo sjajna godina za afričku književnost i volio bih je prihvatiti u ime svih ispričanih i neispričanih priča, pisaca za koje se čulo i onih za koje se nije čulo s tog sjajnog kontinenta kojem pripadam. Molim vas nastavite nas slušati, još puno toga imamo za reći”, kazao je Galgut.

Dvije nominacije

Roman počinje sredinom 80-ih i pokriva nekoliko decenija i južnoafričkih predsjednika sve do Jacoba Zume. Ispričan je kroz četiri porodična pogreba i počinje s djevojkom koja je čula oca kako majci na samrti obećava da će njihova služavka dobiti u nasljedstvo aneks u kojem živi što on poslije negira.

The New Yorker je roman nazvao “sjajnim”, a Sunday Times iz Južnoafričke Republike smatra fascinantnim “koliko je historije Galgut uspio ispričati u tako kratkom romanu”.

Galgut, koji je svoj prvi roman napisao u dobi od 17 godina, time je treći dobitnik Bookera iz Južne Afrike, nakon što su ga dobili Nadine Gordimer i J. M. Coetzee, inače i dobitnici Nobelove nagrade.

Bio je nominiran dvaput za Bookera: 2003. za roman Good Doctor te 2010. godine za djelo In a Strange Room.

(AJB/Agencije)