Skip to main content

Julija Navaljnaja upozorava na spremnost Putina da udari u Evropi

Planeta 21. апр 2024.
2 min čitanja

"Mnogo je antiratnih aktivista i aktivista protiv Putina. Oni trebaju čuti podršku Zapada"

Prognana udovica pokojnog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog rekla je da „niko ne zna“ šta može da očekuje od ruskog predsjednika Vladimira Putina i upozorila da bi revanšistički lider Kremlja mogao da upotrebi nuklearno oružje ako osjeti potrebu.

Julija Navaljnaja, koja je obećala da će održavati pritisak na Putina nakon smrti njenog supruga u ruskom zatvoru u februaru, na pitanje novinske agencije DPA – smatra li da će ruski lider odustati od upotrebe nuklearnog oružja – odgovorila je da „mi ne znamo šta možemo očekivati od njega (Putina)“.

„Vjerovatno bi to uradio“, ocijenila je.

Navaljnaja je nedavne špijunske skandale i hapšenja u Njemačkoj i Poljskoj iskoristila da argumentuje stav kako Putin godinama vodi rat u srcu Evrope.

„Putin nije tek počeo“, rekla je ona. „On sve vrijeme to radi.“

Aleksej Navaljni (47) umro je 16. februara pod nejasnim okolnostima u zatvoru na Arktiku u kojem je služio 19-godišnju kaznu zbog ekstremizma i drugih optužbi koje se smatraju politički motivisanim.

Njegovu smrt Navaljnaja i njegove pristalice nazivaju ubistvom uprkos zvaničnoj smrtovnici u kojoj se navodi da je Navaljni umro prirodnom smrću.

Američki predsjednik Joe Biden i drugi čelnici Zapada optužili su Moskvu da je ubila svog najčešćeg domaćeg kritičara, koji je preživio višestruka trovanja za koja je okrivio Putina.

Istražitelji u ruskoj Jamalskonenečkom autonomnom okrugu su 9. aprila produžili rok preliminarne istrage o smrti Navaljnog do najmanje 20. aprila.

Navaljni je prije četiri godine počeo pisati memoare koji će se naći u prodaji kasnije ove godine. Izdavač Alfred A. Knopf navodi da je to Navaljnijevo „posljednje pismo svijetu“.

Međutim, njegova supruga Julija, koja sa njihovom djecom živi u egzilu, poziva svijet da povuče priznanje Putina kao „legitimnog“ predsjednika Rusije i obećala je da će nastaviti s naporima da ga svrgne.

Putin je proglašen pobjednikom predsjedničkih izbora sa 87 posto glasova i tako započeo svoj peti mandat. Ruske vlasti su iz utrke diskvalifikovali njegovog jedinog ozbiljnog protivkandidata.

Pozivajući se na nepredvidivost ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Navaljnaja ocjenjuje da je nemoguće znati gdje bi Putin mogao sljedeće da udari.

„On plaši ljude, drži ih u strahu. Niko ne zna šta će Putin sljedeće uraditi“, ističe ona.

Tri osobe, dva Poljaka i jedan državljanin Bjelorusije, privedeni su ovog mjeseca u Poljskoj zbog navodne umiješanosti u napad čekićem u Litvaniji u martu na bivšeg direktora Navaljnijeve fondacije za borbu protiv korupcije, Leonida Volkova.

Prošle sedmice privedena su dvojica njemačko-ruskih državljana nakon što su osumnjičeni da pokušavaju izvršiti sabotažu u Njemačkoj.

Sigurnosni zvaničnici Poljske uhapsili su osumnjičenog kojeg su optužili da je pokušao pomoći ruskim obavještajnim službama u planiranju atentata na ukrajinskog predsjednika, Volodimira Zelenskog.

Julija Navaljnaja smatra da će se rusko protivljenje ratu povećati ako, kako neki sumnjaju, Putin priprema novi talas mobilizacije za rat u Ukrajini.

„Mnogo je antiratnih aktivista i aktivista protiv Putina“, istakla je u razgovoru za agenciju DPA. „Oni trebaju čuti podršku Zapada.“

(RSE, foto: Beta-AP)