Skip to main content

Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu pod sloganom ‘Parče hleba, parče neba’

Kultura 04. окт 2022.
3 min čitanja

"Danas zaista plešemo po rubu"

Sedam najboljih predstava iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, po izboru selektora, publika će gledati na 27. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ koji će se održati u Narodnom pozorištu Užice od 1. do 7. novembra.

Festival, koji će se odvijati pod sloganom „Parče hleba, parče neba“ što je aluzija na sadašnju krizu i poziciju čoveka, otvoriće „Rolerkoster“ Ateljea 212 (Jelena Kajgo/Milica Kralj), a naredne večeri ansambl JDP igraće „Čudo u Šarganu“ (Ljubomir Simović/Jagoš Marković).

Glumci Zagrebačkog kazališta mladih prikazaće komad „Ja sam ona koja nisam“ (Mate Matišić/Paolo Mađeli), a ansambl NP Užice „Mesec (dana) na selu“ (I.Turgenjev/ Milan Nešković).

Gostovaće i „Jugoslavija, moja otadžbina“ (Goran Vojnović/ Marko Misirača), projekat Pozorišta Prijedor, Gledališča Koper i ansambla Teatro Capodistria.

Gradsko pozorište Podgorica i Festival Barski ljetopis predstaviće se komadom „Bez portfelja“ (Stevan Koprivica/Branislav Mićunović)“, a glumci Narodnog pozorišta Beograd igraće „Rat i mir“ (Lav Nikolajevič Tolstoj/Boris Liješević).

Bojan Munjin, pozorišni kritičar iz Zagreba i koselektor, navodeći da „živimo u opasnom vremenu, ocenio je da je „teškoća bilo i ranije, ali da danas zaista plešemo po rubu“, a potom naveo da većina festivalskih predstava govori o takvoj sadašnjici.

Zbog toga, kazao je, „ovogdišnji Festival ne može da bude veseo, kao da se ništa ne događa“.

„Svet se pretvorio u mračnu pozorišnu tragikomediju. Tehnološko i za čoveka neprijateljsko ubrzanje, ratovi i njihove posledice, nedostojan život, nasilje i apatija, čine tužnu fresku u koju svakodnevno gledamo“, kazao je Munjin.

Slogan „Parče hleba, parče neba“, objasnio je, „upućuje na misao da hleb može biti i nešto puno više od svakodnevne trke za preživljavanjem i da nebo ne mora biti u nedostižnim visinama, nego tu među nama“.

„Između nas i onog zaista vrednog što nam je na dohvat ruke nalaze se, tako je uvek bilo, sve naše zablude, krivi postupci i otrovno sebeljublje“, istakao je Munjin i poručio da o tome govore izabrane predstave.

Koselektor i direktor Festivala i NP Užice Zoran Stamatović je objasnio da će ta manifestacija koštati 13,5 miliona dinara.

Deo novca prikupiće se od prodaje ulaznica. Iz gradskog budžeta je obezbeđeno 4,1 milion, podrška Ministarsva kulture iznosi 1,5 miliona, a nevladinih organizacija 980.000 dinara.

„Solidarnost u teškom vremenu“, rekao je Stamatović, „iskazale su pozorišne kuće koje će gostovati na Festivalu, tako što su snizile troškove svog dolaska“.

On je dodao da postoji mogućnost da, od sledeće godine, države iz kojih gostuju predstave učestvuju u finansiranju tih troškova.

Navodeći da Užice s nestrpljenjem očekuje goste, gradonačelnica i predsednica Saveta Festivala dr Jelena Raković Radivojević je ukazala na to da kvalitet te manifestacije dokazuje 27 godina njenog postojanja i puna sala pozorišta svake festivalske večeri.

Za festivalski slogan je navela ukazuje na „na minimum minimuma na koje svaki čovek ima pravo“, te da teško vreme u kome živimo „često uvuče čoveka u kandže niskih strasti u borbi za opstanak i status“.

„Moramo uložiti napore da čovek nahrani i dušu, a to što duši treba je u umetnosti i kulturi, možda najviše u pozorištu, gde je susret najdirektniji“, poručila je gradonačelnica.

Cene ulaznica

Komplet ulaznica za sedam festivalskih redstava košta od 7.000 do 9.000, a pojedinačna ulaznica 1.500 dinara. „Sve je poskupelo, ali cene ulaznica su ostale iste“, poručio je Stamatović.

Koncept

Na užičkom festivalu, po izboru selektora, za nagrade žirija „Ardalion“ takmiči se sedam najboljih predstava iz regiona u protekloj pozoršnij sezoni, bez obzira na teatarski i žanr, poreklo pisca i autora, a njegov podnaslov „Bez prevoda“ ukazuje na to da nam nisu potrebni prevodici za jezik kojim govorimo.

Prateći program

U okviru pratećeg programa, između ostalog, užički fotograf Radovan Baja Vujović prirediće izložbu fotografija sa prethodnog Festivala, a Istorijski arhiv Užice postavku posvećenu Meši Selimoviću.

(Danas, foto: Pixabay)