Skip to main content

Jubilarni Festival alternative i ljevice Šibenik: Sve je drugačije i, mahom, gore

Jugoslavija 30. авг 2022.
2 min čitanja

Deseti FALIŠ – Festival alternative i ljevice Šibenik, koji će se održati od četvrtka, 8. rujna, do subote, 10. rujna, u tom gradu, i ove godine donosi puno zanimljivog programa među kojima ističemo izložbu fotografija Miloša Cvetkovića, o kojima su Novosti pisale, promociju knjige „Leksikon tranzicije“ našeg autora Hajrudina Hromadžića i javni intervju povjesničara Tvrtka Jakovine s dugogodišnjim diplomatom Budimirom Lončarom.

„Kada smo u rano ljeto 2013. godine odlučili napraviti festival koji nije imao ime, koncept, lokaciju, financijsku konstrukciju i dovoljno vremena – početak rujna smo odabrali jer je u kolovozu vruće, u listopadu kiša, a Šibenik tada nije nudio ništa osim dvije-tri institucije pod krovom, sve i jednu neprikladnu – vjerovali smo da, možda, možemo uspjeti, ali nismo baš bili sigurni da ćemo i trajati. E to, ovo zadnje, trajanje od punog desetljeća, je ono što nas iz organizacijskog tima najviše čudi i za što, srećom, imamo opravdanje“, navode organizatori u najavi, ističući već tradicionalne probleme s proračunom i niskom financijskom potporom koja je, kako kažu, uvijek bila višestruko manja od kvalitete programskog sadržaja i što je svaka budala male pameti i velikih ambicija pokušavala na kritici FALIŠ-a postići nešto, što je – dodatno ističu – nevažno u odnosu na ono što je FALIŠ održalo.

„A održala ga je samo i isključivo publika: izuzetno brojna za ovakvu vrstu događaja, predana, zainteresirana i, što je najvažnije, aktivna i polemična. Nitko za sve ove godine nije došao na Malu ložu da dobije, nego da razmijeni mišljenje u civiliziranoj atmosferi u kojoj su se programi stapali s druženjima, a druženja pretvarala u visokointelektualne debate, barem dok vino ne učini svoje“, stoji u najavi.

Kada je održan prvi FALIŠ, u Ukrajini je bio mir, Grčka je bila pred bankrotom, Hrvatska tek dva mjeseca u EU, javno se zdravlje podrazumijevalo, tehnologija je ovisnost o njoj pretvarala u izvor enormne zarade onih koji su internet po štetnosti približili dinamitu… Jedino je ovo posljednje ostalo isto. Sve ostalo je drugačije i, mahom, gore. I bit će, ne treba brinuti, još gore. Samo što to ne znači da je sve bilo uzalud. A ako i jest: gospoda se – dodajmo i dame u parafrazu – ionako bore u unaprijed izgubljenim bitkama.

Program donosimo u nastavku:

Četvrtak, 08.09.

18:00, Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“:

„Trenutak kada je meni počeo rat“;

promocija zbornika kratkih priča;

sudjeluju: Nataša Govedarica, Tanja Mravak;

moderator: Kruno Lokotar

20:00, Studio galerije svetog Krševana (ex-galerija Matija):

„Sloboda do temelja“:

izložba fotografija Miloša Cvetkovića i službeno otvaranje FALIŠ-a;

sudjeluju: Emir Imamović Pirke, Slaven Rašković, Željka Markulin

Petak, 09.09.

20:00 (Trg Ivana Pavla II):

„Leksikon tranzicije“;

promocija knjige Hajrudina Hromadžića;

sudjeluju: Hajrudin Hromadžić, Kruno Lokotar

21:00 (Trg Ivana Pavla II):

„Novinarstvo kao javno dobro ili korporativno zlo“;

okrugli stol; sudjeluju: Maja Sever, Goran Borković, Đurđica Klancir;

moderator: Emir Imamović Pirke

22:00 (Trg Ivana Pavla II):

„Bog, krv i tlo“;

predavanje: dr. Branka Sekulića

Subota, 10.09.

20:00 (Trg Ivana Pavla II):

„Koliko će se Jugoslavija raspadati?“;

predavanje dr. Latinke Perović (Zoom)

21:00 (Trg Ivana Pavla II):

„Migracije: je li bijeg novo normalno?“;

okrugli stol; sudjeluju: Ramiz Huremagić, Stanko Perica, Saša Šegrt i Ivana Radović;

moderator: Emir Imamović Pirke

22:00 (Trg Ivana Pavla II):

„Svijet novih nacionalizama“:

javni intervju s Budimirom Lončarom;

voditelj: Tvrtko Jakovina

(Portal Novosti)