Skip to main content

Jovanović (LDP) i Komšić (DF): Đukanović predstavlja kontinuitet evropske i otvorene Crne Gore

Jugoslavija 01. apr 2023.
2 min čitanja

"17 godina crnogorske nezavisnosti i njena uporna i beskompromisna borba za civilizacijske vrednosti i moderna dostignuća sutra imaju imaju svoj najteži ispit do sada"

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović i član Predsedništva BiH i predsednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić ocenili su uoči drugog kruga predsedničkih izbora u Crnoj Gori da dosadašnji predsednik Milo Đukanović predstavlja kontinuitet evropske i otvorene Crne Gore.

“Milo Đukanović predstavlja kontinuitet evropske i otvorene Crne Gore, one Crne Gore koja je svima nama u okolnim zemljama bila i prijatelj i brat onda kada je to bilo potrebno, i utočište i zaklon, onda kada je na drugom mestu gorelo”, naveli su Komšić i Jovanović u zajedničkoj izjavi koju je preneo LDP.

Oni su ocenili da sutrašnji predsednički izbori u Crnoj Gori nisu samo stvar građana te zemlje, već da duboko prevazilaze okvire i granice u kojima će biti održani.

Kako su naveli, 17 godina crnogorske nezavisnosti i njena uporna i beskompromisna borba za civilizacijske vrednosti i moderna dostignuća sutra imaju imaju svoj najteži ispit do sada, a ulog je najveći u protekle tri decenije.

“Nema Crna Gora vremena za eksperimente, zalutale politike već poznatih protagonista koji vrebaju ovu državu za svoj plen od njenog nastanka. Menjala su se imena tih izazivača, kao što se i menjala forma njihovog udruživanja, ali se nikada nije menjala želja da crnogorsku nezavisnost ponište, a njenu istoriju relativizuju”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Prema njihovim rečima, hrabra odluka o suprotstavljanju Slobodanu Miloševiću, referendum o samostalnosti, ispravne spoljnopolitičke odluke, čuvanje mira, međuetničkog i međuverskog sklada, članstvo u NATO savezu, izgledna prva zemlja sledeća članica EU sa ovih prostora, spisak su dostignuća “takve, često osporavane crnogorske vlasti, ali nije ni približan konačnom, što treba da potvrde i predsednički izbori u kojima je put jasan, a kandidat ovakve politike neupitan”.

“Naša podrška je čista, ljudska, najmanje politička. To je naša zajednička težnja da u svakom delu regiona pružmo podršku onima koji su nam po shvatanjima i načelima slični, bez obzira koliko je to skupa cena u vremenu ludila gde se sve poništava, a svet u kojem smo učili da mislimo ubrzano nestaje”, dodali su Jovanović i Komšić.

U Crnoj Gori sutra će biti održan drugi krug predsedničkih izbora a kandidati za šefa države su Milo Đukanović i Jakov Milatović.

(Beta, Foto: Beta)