Skip to main content

Ješić: Počinje preventivna evakuacija u Sremskoj Mitrovici

Autonomija 17. мај 2014.
2 min čitanja

Preventivna evakuacija stanovništva iz donjih delova Sremske Mitrovice započeće za sat vremena, izjavio je danas komandant Pokrajinskog štaba za vanredne situacije Goran Ješić.

Ješić je to napisao na svom Tviter nalogu. On je ranije danas za agenciju Beta rekao da će stanovništvo iz donjih delova Sremske Mitrovice biti preventivno evakuisano ukoliko vodostaj Save dostigne nivo od 857 centimetara.

Nivo reke je u podne iznosio 853 centimetra, a do sada javeći zabeleženi vodostaj u istoriji iznosio je 801 centimetar, 1974. godine.

„Nezahvalno je davati bilo kakve prognoze, jer sve zavisi od vodostaja, od vetra i od talasa“, kazao je Ješić.

Dodao je da je na terenu u Sremskoj Mitrovici kompletna vojvođanska vodoprivreda, sa kompletnom mehanizacijom i ljudstvom i naveo da je lokalna samouprava takođe odlično organizovala krizni štab i odbranu.

„Već tri dana dana ovde rade profesionalnci, pojačani dobrovoljcima iz Sremske Mitrovice, tako da nam nije potrebna pomoć u ljudstvu“, kazao je Ješić.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Sava će kod Sremske Mitrovice nastaviti da raste i u sredu će vodostaj dostići nivo od 917 centimetara.

U Sremskoj Mitrovici dovoljno dobrovoljaca

Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine iz Novog Sada zahvalilo se danas dobrovoljcima koji su došli da pomognu u odbrani Sremske Mitrovice od poplavnog talasa, i saopštilo da pomoć te vreste više nije potrebna.
„Molimo sve koji su krenuli ka Sremskoj Mitrovici da se vrate svojim kućama kako bi se održala sistemska odbrana od poplava. Dolazak većeg broja volontera trenutno otežava rad stručnim službama. Ukoliko bude potrebe ponovo ćemo poslati apel za pomoć”, piše u saopštenmu Voda Vojvpodine.

Dodaje se da je u Sremskoj Mitrovici odbrambena linija tokom jučerašnjeg dana i noćas dodatno ojačana zemljanim nasipima i vrećama sa peskom, a na svim linijama odbrane na području Sremske Mitrovice angažovano je više od 1.000 radnika Voda Vojvodine, vodoprivrednih i komunalnih preduzeća sa područja Srema.

Kako se navodi, vodostaj reke Save kod Sremske Mitrovice dostigao je do sada nezabeleženih 853 centimetara.

RHMZ: Sava će nastaviti da raste i u narednim danima

Vodostaj reke Save kod Sremske Mitrovice nastaviće da raste i do srede će dostići nivo od 917 centimetara, navodi se u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

To je za više od metar veći nivo od istorijskog maksimuma iz 1974. godine, kada je vodostaj dosegao 801 centimetar.

Vodostaj Save kod Sremske Mitrovice u 12 sati iznosio je 853 centimetra, rekao je za Autonomiju komandant Pokrajinskog štaba za vanredne situacije Goran Ješić.

On je dodao da je jutrošnji sporiji rast Save bio najverovatnie uzrokovan probijanjem nasipa kod Bijeljine u Bosni i Hercegovini.

Prema prognozi RHMZ-a, Sava će kod Šapca nastaviti da raste i u sredu će dostići nivo od 710 centimetara.

Kako je ranije saopštio komandant Vojske Srbije Ljubiša Diković, nasipi u Šapcu mogu da odolevaju do vodostaja od 740 centimetara.

(Autonomija)