Skip to main content

Jerkov: Izlaganje ukradenih umetničkih dela sramota za Novi Sad i Srbiju

Info 18. dec 2020.
2 min čitanja

Članica Izvršnog odbora Akademije za razvoj demokratije Aleksandra Jerkov ocenila je da ne sme da izostane reakcija nadležnih u Srbiji nakon nedvosmislenog dokaza da su pojedina umetnička dela koja se izlažu u okviru manifestacije „Novi Sad – evropska prestonica kulture 2021“ ukradena tokom rata.

„Ovo je nezapamćen skandal za Novi Sad, Srbiju, njenu kluturu i građane. Titula evropske prestonice kulture 2021. jedna je od najvećih počasti koju je Novi Sad dobio u novijoj istoriji i plod je dugogodišnjeg rada poštenih, časnih i vrednih ljudi koji su uspeli da se u žestokoj konkurenciji izbore za to da baš Novi Sad bude taj grad koji će, kao prva evropska prestonica kulture van Evropske unije, otvoriti svoja vrata da prikaže bogatstvo kulture Novog Sada, Vojvodine i Srbije, ojača kulturne veze među građanima i građankama Evrope i bude srce kulturne scene cele Evrope“, ocenila je Jerkov u saopštenju za javnost.

Poslanik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i član Izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije Saša Magazinović uputio je pisma ministarki kulture Maji Gojković, pokrajinskoj sekretarki za kulturu Dragani Milošević i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću u kojima ih upozorava na to da je delo „Magdalena“ autora Đoke Mazalića vlasništvo porodice Mulabdić iz Bosne i Hercegovine.

Porodica tvrdi da je ovo delo, za koje se na sajtu ove manifestacije navodi da će biti izloženo na otvaranju „Evropske prestonice kulture 2021“ i da je u privatnom vlasništvu kolekcionara iz Novog Sada, od njih ukradeno za vreme rata u Bosni i Hercegovini, da je za tom slikom raspisana poternica Interpola i da ju je Komisija za očuvanje nacionanih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila nacionalnim spomenikom te zemlje.

Aleksandra Jerkov smatra da nas zbog ove činjenice čeka sramota neviđenih razmera, jer izlaganje ukradenih umetničkih dela iz susednih država, ratnog plena i produkta otimačine i pljačke tokom najkrvavijeg sukoba na teritoriji Evrope nakon Drugog svetskog rata ne sme biti nešto što je u Srbiji, u Vojvodini, u Novom Sadu, u bilo kojoj civilizovanoj sredini prihvatljivo i moguće.

Zahtevam od svih nadležnih organa u Srbiji da reaguju i vrate ukradeno umetničko delo vlasnicima i Bosni i Hercegovni. Niko nema pravo da na ovakav način ponižava, vređa i sramoti Novosađane koji su uvek bili ponosni na svoj grad, kulturu i kulturno nasleđe, niko nema pravo da se na ovakav način ophodi prema susednoj državi Bosni i Hercegovini i njenoj kulturi i niko nema pravo da i dalje truje, pogoršava i remeti odnose među državama u regionu promovišući ratni plen iz devedesetih godina kao deo kulturne baštine naše zemlje“, navela je Jerkov.

(Beta)