Skip to main content

Jedanaest država EU ujedinjeno za za jačanje nuklearne energije

Planeta 28. феб 2023.
< 1 min čitanja

"Među zemljama koje su se usaglasile o formiranju nuklearnog saveza nalaze se Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Finska, Francuska, Mađarska, Holandija, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija"

Jedanaest zemalja članica Evropske unije obećalo je da će „ojačati saradnju“ na nuklearnoj energiji za koju kažu da će pomoći Evropi da se odmakne od fosilnih goriva koji emitiraju ugalj.

Među zemljama koje su se usaglasile o formiranju nuklearnog saveza nalaze se Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Finska, Francuska, Mađarska, Holandija, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija. Dogovorile su se da će „podržati nove projekte“ zajedno sa postojećim nuklearnim elektranama, navodi se u saopštenju objavljenom tokom sastanka ministara energetike u Štokholmu.

„Nuklearna energija je jedan od mnogih alata kojim se mogu postići naši klimatski ciljevi“, za proizvodnju električne energije kojom bi zadovoljili potražnju potrošača i „sigurnost opskrbe“, rečeno je.

Sastanak je došao uslijed rastućeg spora između Francuske i zemalja koje dijele njihovo mišljenje o potrebi za više politika EU koje bi promovisale nuklearne izvore energije sa malim udjelom ugljika sa Njemačkom i Španijom koje kažu da gorivo ne bi trebalo biti na istom nivou sa obnovljivom energijom.

Japan se vraća nuklearnoj energiji

Zemlje poput Francuske, Švedske i Mađarske već koriste nuklearnu energiju, dok Poljska želi da izgradi svoje prve reaktore.

Austrija i Luksemburg se protive ovom izvoru energije, navodeći zabrinutost zbog radioaktivnog otpada i sigurnost. Njemačka, sa druge strane, ukida svoje reaktore.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Pixabay)