Skip to main content

Janša osuđen na dve godine zatvora

Planeta 05. jun 2013.
< 1 min čitanja

Okružni sud u Ljubljani danas je bivšeg premijera i predsednika Slovenačke demokratske stranke Janeza Janšu, vlasnika firme Rotis Ivana Črnkoviča i generala Tona Krkoviča proglasio krivima i osudio na zatvorske i novčane kazne za aferu „Patrija“.

Oni su osuđeni za davanje i primanje poklona u nezakonitom posredovanju u postupku kupovine oklopnih transportera za Vojsku Slovenije od finske firme Patria.

Janezu Janši je sud izrekao kaznu od dve godine zatvora i 37.000 evra, a Ivanu Črnkoviču i Tonu Krkoviču od po 22 meseca zatvora i po 37.000 evra kazne.

Presuda nije pravosnažna što znači da optuženi imaju pravo na žalbu, a mora se čekati i na završetak postupka pred sudom protiv Joža Zagožena i Valtera Volfa za kojim je raspisana međunarodna poternica.

Svi osuđeni i optuženi tvrde da su nevini i da je proces protiv njih politički motivisan, a njihova odbrana i da optužnica nije konkretizovana što onemogućuje odbranu i kao takva je nezakonita.

Današnju presudu je pred sudom pratilo nekoliko stotina pristalica i protivnika Janeza Janše, a red je uvodila policija.

Slično je pred sudom bilo i 1988. godine kada je Okružni sud u Ljubljani sudio tadašnjem odgovornom uredniku lista Mladina Francu Zavrlu zbog dva kritička članka o JNA.

Tadašnji predsednik republičke omladinske organizacije koja je organizovala protest Gorazd Dervenšek je za današnje Delo izjavio da su učesnici demonstracija tada „morali posredno da vrše pritisak na republičku vlast kako bi zauzela ispravniji stav protiv vojne i centralne vlasti u Beogradu“.

On je dodao da demonstranti danas „pokušavaju da utiču na javnost kako bi zaštitili deo političke nomenklature“.

(Beta)