Skip to main content

Janja Beč Neumann: Krvnik ima potrebu da svi budu krivi

Vojvodina 24. мај 2024.
< 1 min čitanja

"Nema pomirenja bez pravde, pa to ne može"

Sociološkinja Janja Beč Neumann izjavila je da je Rezolucija Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici “globalno priznanje žrtvama da ih nismo zaboravili” i dodala da se u Srbiji dešava proces u kojem “krvnik ima potrebu da svi budu krivi”.  

“Srebrenica je tabu tema, jer krvnik zna da nije nevin. I krvnik ima potrebu da svi budu krivi. A to ne može, to je infantilno”, kazala je Janja Beč Neumann za Al Džaziru.

Dodala je da je ona “možda naivna”, ali joj nije jasno kako na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija može da govori osoba koja je tražla da se za jednog Srbina ubije 100 muslimana.

“Postoje dokumenti, postoje snimci, sve je to jasno, to se zna u Ujedinjenim nacijama. Nema pomirenja bez pravde, pa to ne može”, poručila je Janja Beč Neumann.

Ocenila je da je Vučićev nastup u UN-u bio “neprimeren i teatralan, da nije tužno bilo bi komično”.

“Ali, ovde se poricanje neprestano ponavlja i to je loše za Srbiju, za Balkan. A svako poricanje je strategija države i njenih institucija.  Istovremeno, u društvu se dešava adaptacija na to. Hana Arent je rekla za Ajhmana na suđenju: ‘Ovo je klovn, ovde nema nikakvog intelekta’”, navela je Janja Beč Neumann.

Dodala je da je zlo došlo iz Srbije i to je “ono s čim bismo trebali da se suočimo”, umesto što imamo poricanje i glorifikovanje osuđenih ratnih zločinaca u već četvrtoj generaciji od genocida u Srebrenici.

“Ovo je sejanje straha, mržnje. Moramo se truditi da neka sledeća generacija dođe i kaže: da, moji su deda, ujak…, su učestvovali u tome ali ja to nikad ne bih uradio”, poručila je Janja Beč Neumann.

(Autonomija)