Skip to main content

Jakšić: Saslušanje Eskobara i Šolea žuti karton Srbiji i Zapadnom Balkanu

Info 19. maj 2023.
2 min čitanja

"Region ne smije zanemariti značaj poruka iz SAD"

Budućnost država Zapadnog Balkana je prioritet američke administracije, saopštili su specijalni savjetnik Stejt departmenta Derek Šole i izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, tokom saslušanja pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata.

Sagovornici Gradske smatraju da se juče nijesu čule nove poruke, iako su bila izrazito velika očekivanja, naročito onih koji su nezadovoljni pristupom regionu Bajdenove administracije. Ipak, mišljenja su da je poslato jasno upozorenje regionu.

Glavna prepreka stabilnosti regiona, kako je naglašeno, su neriješeni odnosi Srbije i Kosova i situacija u BIH. Region ne smije zanemariti značaj poruka iz SAD, kaže za Gradsku spoljno – politički komentator iz Srbije Boško Jakšić.

„Čitavo saslušanje je u stvari jedna vrsta žutog kartona, opomene, zemljama Zapadnog Balkana, a čini mi se pre svega Srbiji, da vodi računa jer kao što je rekao diplomata Šole – testiraćemo ubuduće Srbiju“, kazao je Jakšić.

Iako Eskobar i Šole tvrde da su intervencije visokog predstavnika Kristijana Šmita u Bosni i Hercegovini pozitivne i da nijesu svi Bošnjaci bili nezadovoljni njima, analitičarka Tanja Topić kaže da su Šmitove odluke kritikovane iz više razloga.

„Jer su te intervencije učinjene, reklo bi se na neki način u izbornoj noći, prvi dio. Drugo se smatra nedemokratskim intervenisati u Ustav jedne zemlje, i ona što je puno krupnija zamjerka jeste da je on tim intervencijama zapravo, na neki način podupro etnonacionalističke i etnonacionalne podjele u zemlji, a suzio prostor za razvoj BIH kao građanske države“, rekla je Topić.

Ne čudi stav SAD-a da neće odustati od projekta Otvoreni Balkan, ističe Jakšić.

„Američke ambicije da se on proširi sa tri članice na svih šest zemalja ZB, Berlinski proces ima svih šest, tako da je Evropa u prednosti u odnosu na Amerikance“, smatra Jakšić.

Pred Odborom Senata je istaknuto i da je Srbija vrijedan partner, te da je ključno istrgnuti je iz rusko – kineskog zagrljaja.

Šole je na saslušanju “Procjena politike SAD prema Zapadnom Balkanu”, rekao da je politika Vašingtona u Evropi bazirana na miru i prosperitetu, ali da je Zapadni Balkan dio slagalice koji nedostaje.

Istakao je da proces evrointegracija nije lak, ali da su zemlje u regionu prešle dugačak put i da im je potrebna pomoć Sjedinjenih Američkih Država.

(gradski.me, foto: N1)