Skip to main content

Izvršno veće Vojvodine blokira privatizaciju Dnevnika

Autonomija 19. јун 2008.
2 min čitanja

Izvršno veće VojvodineSindikalna organizacija Dnevnik holdinga optužila je danas Izvršno veće Vojvodine da koči privatizaciju tog preduzeća, koje ima 45 odsto udela u novosadskom listu Dnevnik i 30 odsto u trgovinskom preduzeću Futura plus.
Predsednik sindikata Stevo Tomin rekao je agenciji Beta da je Izvršno veće blokiralo privatizaciju time što Agenciji za privatizaciju nije dostavilo saglasnost za prodaju 100 odsto akcija Dnevnik holdinga i da se 560 zaposlenih plaši da će u preduzeće biti uveden stečaj.
Radnik štamparije Dnevnik holdinga Dragan Gluvajić započeo je štrajk glađu ispred zgrade preduzeća zbog toga što plate kasne a staž nije uplaćivan od januara 2005. godine.
Agencija za privatizaciju je krajem decembra 2006. godine odbila sve prijave za privatizacionog savetnika za Dnevnik holding, tender za prodaju tog preduzeća raspisan je 3. maja 2007. godine, a 7. decembra je prekinut.
Zamenik direktora Dnevnik holdinga Milenko Peričin rekao je tada da su razlog za obustavu tendera „formalne smetnje“ koje se odnose na 15 odsto akcija koje bi trebalo da budu podeljene radnicima, ali zaposleni u tom preduzeću smatraju da je razlog zastoja privatizacije to što Agenciji za privatizaciju nije dostavljeno odobrenje za prodaju.
Izvršno veće Vojvodine je 16. aprila 2008. godine dalo saglasnost za prodaju akcija Dnevnik holdinga, a pokrajinska vlada je predložila da se zaposlenima i bivšim zaposlenima u Dnevnik holdingu i povezanim društvima omogući upis besplatnih akcija u javnim preduzećima na osnovu Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu.
Autonomna Pokrajina Vojvodina ima 52 odsto akcija Dnevnik holdinga a Republika Srbija 48 odsto.
Poed udela u Dnevniku i Futuri plus, Dnevnik holding ima 100 odsto akcija u izdavačkom preduzeću Poljoprivrednik, kao i u zavisnim društvima Novine i časopisi, Štamparija i Promet.
Dnevnik-holding je vlasnik 13 prodajnih objekata u Vojvodini.
U Novom Sadu Dnevnik-holding poseduje poslovnu zgradu od 10 spratova ukupne površine 4.000 kvadratnih metara, zgradu štamparije od 6.000 kvadrata, montažnu halu od 379 metara kvadratnih i suvlasnik je 12 odsto prostora Radničkog univerziteta.

(Beta)