Skip to main content

Izvještaj: Milorad Dodik najveći negator genocida u Srebrenici

Jugoslavija 02. авг 2023.
2 min čitanja

"Naša je dužnost kao društva da se borimo protiv te neljudske pojave"

Memorijalni centar Srebrenica je objavio istraživački dokument u kojem je zabilježeno 90 slučajeva negiranja genocida u Srebrenici u periodu od maja 2022. do maja 2023.

Treću godinu zaredom Memorijalni centar Srebrenica je objavio istraživački dokument “Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici”, u kojem je zabilježeno 90 slučajeva negiranja genocida u Srebrenici u periodu od maja 2022. do maja 2023. godine.

Izvještaj obuhvata objave medija na internetu i izjave javnih ličnosti u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori koje negiraju, minimiziraju, relativiziraju ili na drugi način izvrću činjenice o genocidu u Srebrenici, prenijela je Anadolija.

Kao i u prethodnom Izvještaju, najveći negator genocida u Srebrenici prema istraživanju je Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, koji je čak 11 puta na različite načine negirao genocid.

Kada su mediji u pitanju, srbijanski tabloid Alo je najviše puta negirao genocid u Srebrenici (devet puta) u izvještajnom periodu.

Važan dio ovogodišnjeg Izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici jeste praćenje procesuiranja onih koji djeluju suprotno izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje zabranjuju negiranje genocida i drugih zločina, kao i veličanje presuđenih ratnih zločinaca.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije podiglo niti jednu optužnicu u vezi s ovim krivičnim djelom.

Ovogodišnji izvještaj je pokazao da je negiranje genocida znatno smanjeno u odnosu na prethodne tri godine – 2022. godine broj je bio 240, dok je 2021. godine zabilježeno 681 negiranje.

‘Finalni čin samog genocida’

Međutim, negiranje genocida sve više dolazi od predstavnika vlasti s državnog i entitetskog nivoa i to je zabrinjavajuća pojava s obzirom da se radi o izabranim zvaničnicima, navedeno je.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić kazao je da se radi o izuzetno važnom dokumentu za ovu državnu instituciju, ali i za bh. društvo u cjelini.

“Svake godine pišemo i bilježimo negatore genocida i nastavit ćemo to da radimo. Izradili smo svoju metodologiju i okupili smo tim stručnih i strastvenih ljudi koji su zaslužni za izradu Izvještaja. Negiranje genocida se u svjetskim akademskim krugovima smatra finalnim činom samog genocida, i naša je dužnost kao društva da se borimo protiv te neljudske pojave”, kazao je Suljagić.

Izvještaj o negiranju genocida 2023. godine je objavljen u okviru projekta “Istina, dijalog, budućnost” koji implementira Memorijalni centar Srebrenica od 2021. godine, a koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Urednički tim čine Muamer Džananović i Monica Hanson-Green, dok autorski čine Edin Ikanović, Adem Mehmedović i Nikola Vučić.

(Al Jazeera/agencije, foto: Beta/AP)