Skip to main content

Izraelci dvominutnim ćutanjem odali poštu milionima žrtava holokausta

Planeta 18. апр 2023.
2 min čitanja

Trećina Jevreja u svetu je ubijena u holokaustu. Izrael je osnovan 1948. godine a u njemu danas živi 147.199 preživelih.

Sirene su se oglasile danas tačno u 10.00 širom Izraela povodom Dana sećanja na holokaust i Izraelci su dvominutnim ćutanjem odali poštu žrtvama koje su ubili nacisti i njihovi saradnici u Drugom svetskom ratu.

Život na otvorenom kao da je zaustavljen, pešaci su zastali u mestu, autobusi su stali na prometnim ulicama, vozači su na autoputevima izašli iz svojih vozila pognutih glava u znak sećanja na šest miliona Jevreja ubijenih u holokaustu.

Zvanična državna ceremonija povodom Dana sećanja na mučenike i heroje holokausta održana je u Muzeju holokausta Jad Vašem u Jerusalimu gde predsednik Izraela Isak Hercog, premijer Benjamin Netanjahu, predsednik Kneseta i predsednica Vrhovnog suda, te nekoliko preživelih polažu vence na spomenik ustanku u Varšavskom getu 1943. godine.

Godišnja ceremonija „Za svaku osobu postoji ime“ biće održana u izraelskom parlamentu (Knesetu) i učesnici će čitati imena žrtava.

Desetine manjih ceremonija organizovano je u školama, zgradama opština i kraj spomenika sećanju na holokaust širom zemlje.

Trećina Jevreja u svetu je ubijena u holokaustu, navodi AP. Izrael je osnovan 1948. godine i stotine hiljada preživelih se naselilo u jevrejsku državu.

U Izraelu danas živi 147.199 preživelih u holokaustu, objavila je u nedelju uprava za njihova prava.

Danas će takođe biti održan 35. međunarodni Marš živih, a hiljade učenika i studenata iz celog sveta hodaće od Aušvica do Birkenaua, bivšeg najvećeg nacističkog kompleksa koncentracionih logora, navode izraelski mediji.

Ove godine se Dan sećanja na holokaust obeležava usred rastućih podela u Izraelu zbog spornog plana vlade o reformi pravosuđa.

Obraćajući se sinoć okupljenima na ceremoniji u Jad Vašemu Hercog je pomenuo unutrašnje napetosti i apelovao na Izraelce da ih potisnu zbog komemoracija i predstojećih nacionalnih praznika.

„Ova godina nije obična. I ova komemoracija nije kao druge“, rekao je Hercog aludirajući na neslogu i masovne proteste protiv reformi, koji traju više od tri meseca.

On je apelovao na jedinstvo, ocenivši da je 75 godina postojanja Izraela pokazalo neprijateljima, kako je rekao, da „nećete pobediti“.

Netanjahu je na ceremoniji u Jad Vašemu pohvalio jedinstvenu pobedu „jevrejskog naroda“ posle holokausta, navodeći da su preživeli osnovali porodice, doselili se u Izrael i nikada nisu zaboravili Jerusalim kao nacionalni simbol.

Izraelski lider je međutim ocenio da pobeda ne može baciti senku na tragediju jevrejskog naroda tokom holokausta.

Kao i ranijih godina Natanjahu je rekao da pozivi da se uništi jevrejski narod nisu prestali i da danas dolaze iz Irana.

Ranije pobede ne garantuju buduće i Izrael mora biti u stanju da se „sam brani protiv svakog neprijatelja, svake pretnje“, rekao je izraelski premijer.

(Beta, Foto: AP)