Skip to main content

Izložba fotografija Marije Erdelji: Umetnost o femicidu

Kultura 08. nov 2022.
2 min čitanja

"Kroz simboliku emotivnog stanja osobe i povređenih delova ženskog tela"

Izložba fotografija „Jedina moja“ autorke Marije Erdelji biće otvorena 15. novembra u Novom Sadu. Izložba tematizuje nasilje nad ženama i femicid u Srbiji, a postavlja se povodom „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. Biće postavljena u Galeriji FORMA – UPIDIV (Ilije Ognjanovića 3) i trajaće do 4. decembra.

U najavi izložbe EU Info Point Novi Sad ističe da u Srbiji godišnje živote izgubi najmanje 30 žena, i to samo zato što su žene, a najčešće od strane njima bliskih ljudi. U pozivu se ukazuje da je praksa u medijskom i ilustrativnom izveštavanju na ovu temu uglavnom pogrešna, te da Marija Erdelji kroz svoje fotografije pokazuje „kako progovoriti kroz fotografije na ovako osetljivu temu, a da se sa stanovišta morala i etike predstavi na adekvatan način“.

„Kao neko ko se bavi medijima i stvaranjem, odlučila sam da ovu problematiku prikažem kroz simboliku emotivnog stanja osobe i povređene delove ženskog tela. Na ovaj način želim da svojim konceptualnim radom na datu temu, istu približim samoj publici, ali i da prikažem da se i na drugačiji način može napraviti ilustracija za medijske tekstove“, citira se umetnica.

Tokom trajanja izložbe, 28. novembra, biće održana i tribina na temu “Stereotipi o rodno zasnovanom nasilju i femicidu” na kojoj će, pored same umetnice, govoriti i Nada Padejski (Sigurna ženska kuća, Centar za socijalni rad Novi Sad), Tamara Srijemac (novinarka i autorka emisije „Žena u kutiji“), Vera Stojšić- Gašparovski (Udruženje vojvođanskih učitelja), te predstavnici policije.

Marija Erdelji završila je fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i ovogodišnja je dobitnica Nacionalne nagrade za etičko izveštavanje o siromaštvu „Refleksija“, dobila je i priznanje za projekat od važnosti „Živimo zajedno“ i za doprinos u društvu – Koracima Mileve Marić, 2020 godine.

Njene fotografije dostupne su i u besplatnoj bazi grupe „Novinarke protiv nasilja“, namenjenoj kao pomoć pri senzibilisanom izveštavanju o nasilju prema ženama.

Svetsku kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ obeležava 1.700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

(Autonomija, foto: Marija Erdelji)