Skip to main content

Izlazne ankete: I CDU-CSU i SPD dobili oko 25 odsto glasova na izborima u Nemačkoj

Planeta 26. сеп 2021.
2 min čitanja

Konzervativci i socijaldemokrate su osvojili gotovo podjednak broj glasova na današnjim parlamentarnim izborima u Nemačkoj i za sada nije poznato ko će završiti na prvom mestu, pokazuju rezultati na osnovu izlaznih anketa.

Prema izlaznoj anketi televizije ARD, i konzervativna koalicija Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) osvojile su po 25 odsto glasova.

Izlazna anketa televizije ZDF predviđa da će SPD, čiji je kandidat za kancelara Olaf Šolc, imati 26 odsto, a demohrišćani, koje predvodi Armin Lašet, 24 odsto.

Rezultati obe izlazne ankete pokazuju da su na trećem mestu Zeleni, koje predvodi Analena Berbok, sa oko 15 odsto glasova.

Tesan rezultat izbora nagoveštava da predstoje dugi pregovori o novoj vladi i da je neizvesno ko će naslediti kancelarku Angelu Merkel koja se povlači posle 16 godina na čelu vlade.

Rezultat bloka CDU-CSU po svemu sudeći će biti njihov najlošiji u posleratnoj istoriji Nemačke. Ta koalicija, koju je na prethodnim izborima predvodila Merkel, do sada je najlošiji rezultat imala 1949. godine, 31 odsto.

Socijaldemokratska partija Nemačke spremna da formira vladajuću koaliciju

Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) je saopštila da veruje da je dobila mandat na današnjim parlamentarnim izborima da formira vladajuću koaliciju.

Nakon objavljivanja rezultata izbora na osnovu izlaznih anketa, generalni sekretar SPD Lars Klingbajl je rekao da ta stranka sada „ima misiju da formira koaliciju“ i da bi njen kandidat Olaf Šolc trebalo da postane kancelar.

Kada su večeras objavljeni rezultati na osnovu izlaznih anketa, stotine pristalica SPD počele su da skandiraju „Olaf, Olaf“ u sedištu te partije levog centra u Berlinu.

Lašet: Učinićemo sve što možemo da formiramo vladu, uprkos najlošijem rezultatu posle rata

Lider nemačkih konzervativaca Armin Lašet izjavio je večeras da će njegova koalicija učiniti sve što može da formira novu vladu, iako je na današnjim parlamentarnim izborima po svemu sudeći ostvarila najlošiji rezultat u posleratnom periodu.

Lašet, predsednik Hrišćansko-demokratske unije (CDU), koja je u koaliciji sa Hrišćansko-socijalnom unijom (CSU), rekao je da „ne mogu da budu zadovoljni rezultatima“ na osnovu izlaznih anketa.

Naveo je da takav ishod izbora „stavlja pred velike izazove Nemačku, CDU i sve demokratske partije“.

„Učinićemo sve što možemo da formiramo vladu koju će predvoditi CDU jer je Nemačkoj potrebna koalicija za budućnost koja će modernizovati zemlju“, kazao je Lašet.

Lašet, koji vodi stranku odlazeće kancelarke Angele Merkel, dodao je da će Nemačka verovatno dobiti prvu vladu sa tri partije.

(Beta-AP, foto: Pixabay)