Skip to main content

Izbori u Poljskoj: Da li će vladajući poljski konzervativci uprkos većini opozicije sastaviti vladu?

Planeta 16. окт 2023.
3 min čitanja

"Demokratska opozicija želi takođe da što brže demontira reforme koje je za osam godina na vlasti sproveo Kačinjski po receptu premijera Viktora Orbana u Mađarskoj"

Vladajuća poljska konzervativna stranka Pravo i Pravda kao pojedinačni pobednik parlamentarnih izbora u nedelju pokušaće da sastavi vladu iako opozicija na čelu sa Građanskom koalicijom prema izlaznim anketama ima komotnu većinu od 248 glasova u Sejmu od 460 poslanika, najavio je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Prema jutarnjim preciziranim prognozama za glavne poljske televizije na osnovu anketa sa birališta Pravo i Pravda vicepremijera Jaroslava Kačinjskog vodi sa 36,6 odsto glasova što joj daje 198 poslanika u Sejmu a njen jedini mogući koalicioni partner radikalna nacionalistička Konfederacija osvojila je svega 6,4 odsto glasova i 14 poslanika u tom donjem domu parlamenta.

Proevropski demokratski blok koji je tokom predizborne kampanje obećao biračima postizbornu koaliciju osvojio je većinu od 248 poslanika pošto je liberalna Građanska koalicija bivšeg premijera i nekadašnjeg predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska osvojila 31 odsto glasova, agrarno-demohrišćanska koalicija Treći put 13,5 odsto glasova, a Levica 8,6 odsto glasova.

„Otvoreni smo za razne pregovore. U stanju smo da razgovaramo sa svakim ko na to pristane. Imaćemo nešto vremena u kome će ulogu odigrati politička kuhinja“, kazao je danas portparol Prava i Pravde Radoslav Fogjel.

Pregovore sa vladajućim konzervativcima kategorično je isključila Poljska narodna stranka iz koalicije Treći put, a u pregovore ne žure ni radikali iz Konfederacije, iako njihovi lideri posle razočaranja pošto su sa prolećne podrške od 15 odsto spali na svega oko šest odsto ne mogu da isključe da pojedinačni poslanici neće prebeći u Pravo i Pravdu.

Poljski predsednik Andžej Duda danas je u Vatikanu i izlazne prognoze ne komentariše, a ranije je najavio da će prvi pokušaj da sastavi vladu dati partiji koja pojedinačno osvoji najveći broj glasova, tako da bi demokratska opozicija morala da sačeka na drugi ustavni pokušaj koji daje Sejm, a Poljaci bi novu vladu dobili tek krajem godine.

Na gorku pobedu Jaroslava Kačinjskog i njegovih konzervativaca kada su, što je bez presedana u Poljskoj, dobili treći put za redom na parlamentarnim izborima najviše glasova, ali, ako se potvrde u Poljskoj obično pouzdane izlazne ankete, ne mogu da sastave vladu, reagovali su kao na dobru vest jačanjem i poljski zlot i berza.

Strah da bi treći mandat i još četiri godine na vlasti Prava i Pravde zaista pretvorio Varšavu u Budimpeštu kako je najavljivao Kačinjski i promenio Poljsku tako da je više niko neće prepoznati kako je u kampanji obećavao premijer Moravjecki mobilisao je rekordni broj birača opozicije.

Donald Tusk, a former Polish prime minister addresses supporters at his party headquarters in Warsaw, Poland, Sunday, Oct. 15, 2023. Poland’s election result is on a knife edge as an exit poll says that the governing Law and Justice party won the most votes. (AP Photo/Petr David Josek)

Apel lidera opozicije Tuska da izađu u nedelju na glasanje jer ako Kačinjski i njegovi ostanu na vlasti na sledećim izborima njihov glas može da bude bez značaja uslišio je rekordni broj Poljaka i izlaznost je dostigla istorijski rekord od 72,9 odsto.

U Vroclavu je na jednom od birališta glasanje završeno tek u tri sata noću, pošto je u momentu zatvaranja birališta u 21 sat u nedelju u redu čekalo 1.000 birača.

Državna izborna komisija zvanične rezultate izbora saopštiće u utorak pre podne.

Ako oni potvrde izlazne ankete agencije Ipsos za državnu televiziju TVP i privatne Polsat i TVN Poljska se pridružila trendu zaustavljanja populističkih naconalističkih raspoloženja iz susedne Češke u kojoj je u jesen 2021. godine demokratska opozicija porazila populističkog premijera Andreja Babiša a januara ove godine na predsedničkim izborima sa 58 odsto glasova pobedio ga je i general u penziji Petr Pavel.

Tusk i demokratska opozicija obećali su u predizbornoj kampanji pre svega pomirenje, Poljaka među sobom posle ekstremne polarizacije društva koju su podsticale dosadašnje vlasti ali i sa Evropskom unijom i susedima, pošto je Pravo i Pravda u kampanji drastično pogoršala odnose sa Nemačkom ali i Ukrajinom nastojeći da osvoji glasove simpatizera radikalne desnice.

Demokratska opozicija želi takođe da što brže demontira reforme koje je za osam godina na vlasti sproveo Kačinjski po receptu premijera Viktora Orbana u Mađarskoj a prve korak preduzeće prema najavama ukidajući najkontroverznije ;delove reforme pravosuđa, kako bi okončala spor sa Evropskom unijom koja je Poljskoj zbog ugrožene pravne države zamrzla 36 milijardi evra iz Fonda za obnovu posle pandemije.

Oko 29 miliona birača u Poljskoj biralo je u nedelju prema proporcionalnom izbornom sistemu 460 poslanika Sejma, a prema većinskom 100 senatora gornjeg doma parlamenta.

(Danas, foto: Beta-AP)