Skip to main content

Izbeglicama status socijalno nezaštićenih

Autonomija 20. јун 2008.
< 1 min čitanja

Regionalni odbor za pomoć izbeglicama Vojvodine pozvao je danas sve izbegle, prognane i raseljene osobe u Srbiji da kolektivno vrate izbegličke legitimacije i zatraže državljanstvo Srbije i status socijano nezaštićenih lica.
To izbegličko udruženje je povodom Međunarodnog dana izbeglica koji se obeležava danas, saopštilo da se donacije za rešavanje izbegličkih životnih problema „i dalje bez ikakve kontrole slivaju u džepove profitera iz domaćih i međunarodnih organizacija“.
Dodaje se da „te domaće i međunarodne organizacije, umesto izbegličkih, rešavaju probleme vlastite egzistencije“ i potseća da Srbija zemlja regiona sa najvećim brojem izbeglica.
Izbegličko udruženje Centar za komunikaciju „Pravda“ iz Paraćina u odvojenom saopštenju povodom Dana izbeglica oštro je kritikovalo Komesarijat za izbeglice Srbije.
„Pravda“ je Komesarijat optužila za „nerad, korumpiranost i politikanstvo“, kao i da nikada ne reaguje na povrede prava izbeglica i ne podnosi izvestaje o kršenju prava izbeglih i prognanih.
Ocenjuje se da u Srbiji ne postoji politička volja da se reši izbeglickco pitanje i ukazuje da u proteklih 17 godina izbeglištvo nije bila na dnevnom redu Skupštine Srbije, niti je donet zakon o izbeglicama.

(Beta)