Skip to main content

Izabran novi papa Franja I

Planeta 13. mar 2013.
2 min čitanja

Kardinal Horhe Mario Bergoljo (Jorge Mario Bergoglio) iz Argentine izabran je u sredu za 266. poglavara Rimokatoličke crkve.

Imamo papu„, objavio je kardinal protođakon Jean Louis Tauran, dodavši da je papa odlučio uzeti ime Franja Prvi (Francis I), nakon čega se novi poglavar zahvalio kardinalima na izboru i pozvao vernike da mu se pridruže u molitvi za prethodnika Benedikta XVI.

Sada ćemo započeti taj put biskupa i naroda, put ljubavi i poverenja među nama, molimo za nas, molimo za celi svet da ostvarimo bratstvo„, rekao je novi papa nakon molitve.

Mediji prenose da se na Trgu svetog Petra i okolnim ulicama okupilo između 200.000 i 300.000 ljudi koji su pozdravili novog papu. Vest o izboru novog vatikanskog poglavara proslavljena je burnim aplauzom u katedrali u Buenos Ajresu, gradu u kojem je nekada bio nadbiskup, preneo je AFP.

Ovo je prvi put u zadnjih 1300 godina da je izabran papa koji nije s područja Evrope. On je ujedno prvi papa iz Južne Amerike i prvi jezuit na čelu Vatikana.

76-godišnji Franja I, kome su roditelji Italijani, ranije se zalagao protiv abortusa, eutanazije i istopolnih brakova, ali je rekao da treba poštovati osobe koje su homoseksualci. Bio je član mnogih administrativnih tela kurije.

Novoizabrani papa je poznat po skromnosti, konzervativan je i zalaže se za socijalnu pravdu. Inače, živi u malom stanu, vozi se gradskim prevozom i sam sebi kuva.

Iznad Sikstinske kapele u Vatikanu izašao je beli dim nešto posle 19 časova, što je bio znak da je izabran novi papa.

115 kardinala koji su glasali, od utorka su bili zatvoreni u Sikstinskoj kapeli i u prethodna četiri kruga nisu mogli da odluče o tome ko će naslediti Benedikta XVI.

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej i Evropske komisije Žose Manuel Barozo uputili su zajedničku čestitku novom papi.

Čestitkama papi se pridružio i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun istakavši da imaju zajedničke ciljeve – mir, socijalnu pravdu i ljudska prava, kao i iskorenjivanje siromaštva i gladi.

Kako javljaju svetski mediji, izbor kardinala Bergolja za novog papu, predstavlja veliko iznenađenje, s obzirom da njegovo ime nije bilo među favoritima.

Izbori su se održavali posle neočekivane abdikacije Benedikta XVI početkom februara, koji je nakon osmogodišnje službe na tronu Sv. Petra saopštio da se zbog narušenog zdravlja povlači.

Benedikt XVI je prvi papa koji se povukao u poslednjih 600 godina  postojanja rimske kurije.

Inače, ovaj izbor smatra se veoma važnim jer će novi papa odrediti budući smer u kojem će ići katolička crkva, trenutno opterećena brojnim problemima i aferama i, kako analitičari navode, podeljena između reformističke i konzervativne struje.

(Slobodna Evropa)