Skip to main content

Izabela Kisić: Kosovo treba da bude članica svih međunarodnih organizacija u kojima je Srbija

Info 25. nov 2023.
2 min čitanja

"Potencijal za sukob sa srpske strane postoji već veoma dugo posredstvom radikalizacije javnog mnjenja"

Zamrznuti konflikt je interes Rusije koja preko otvorenog pitanja Kosova utiče na destabilizaciju Balkana, izjavila je FoNetu izvršna direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava Izabela Kisić, i ocenila da Moskva ima ucenjivački potencijal prema regionu i da će ga držati daleko od evrointegracija i NATO sve dok je otvoreno kosovsko pitanje.

Kisić je u serijalu razgovora Kosinus o rešavanju problema Kosova, rekla da je sporazum Beograda i Prištine pobeda, jer je to okončanje višedecenijskog konflikta, boljitak za građane i Srbije i Kosova, i put ka Evropskoj uniji.

Za nju nova međunarodna konferencija o Kosovu iz sadašnje perspektive izgleda suvišno i deluje kao odlaganje rešenja.

Kisić je ukazala da već postoje sporazumi, da dijalog na najvišem nivou traje već veoma dugo i da je neophodno da se sprovede ono što je do sada dogovoreno, a pre svega poslednji sporazum iz Ohrida.

Na pitanje da li postoji dilema Evropska unija (EU) ili Kosovo ona je rekla da je rešenje ono što je dobro za sve građane, a to je „i Kosovo i Srbija u EU, što je put ne samo ka evropskim fondovima, već i put ka reformama“.

Kisić je rekla da sadašnji konflikt koči sve reforme u Srbiji koja neće dobijati nikakav novac za dalji razvoj, ukoliko ne bude sprovodila reforme, a rešenje odnosa sa Kosovom je deo tog procesa.

„Kosovo treba da bude članica svih međunarodnih organizacija u kojima je Srbija, pa tako i Ujedinjenih nacija, a najvažnije je članstvo dve zemlje u EU i NATO“, smatra Kisić.

Ona je za Zajednicu srpskih opština (ZSO), ali je pitanje koncepta na kome bi trebalo da bude zasnovana.

Oceniila je da bi ZSO trebalo da pomiri princip razvoja identiteta srpske manjinske zajednice, pre svega kroz kulturu i obrazovanje i lokalni ekonomski razvoj, i princip suvereniteta i integriteta Kosova.

Kisić je naglasila da manjine postaju značajan politički faktor tek kada se integrišu u zemlju u kojoj žive.

Ocenila je da svaki referendum i referendumsko pitanje oblikuje vlast, i da zato referendum donosi rezultate koje vlast želi.

Kisić je ukazala da je sadašnja vlast veoma radikalizovala javno mnjenje i da zato ne vidi smisao referenduma u trenutku kada je ono toliko antagonizovano prema Albancima i Kosovu.

Upozorila je da rizik sukoba postoji i da na to ukazuju incidenti u protekle dve godine, od barikada i napada na vojnike KFOR, do napada u Banjskoj, koji je potpuno promenio stav međunarodne zajednice, EU i Sjedninjenih Američkih Država prema Srbiji.

Kisić je upozorila da potencijal za sukob sa srpske strane postoji već veoma dugo posredstvom radikalizacije javnog mnjenja i pripreme javnosti za podršku sukobu, kao što su bile i parole o povratku Srbije na Kosovo.

Zaključila je da je napad u Banjskoj pokazao da će NATO i EU biti uz kosovsku vladu u slučaju bilo kakve provokacije sukoba od strane Srbije.

(FoNet, foto: Beta)