Skip to main content

Ivošević: Odomaćena primena predizbornog podsticaja građana ima koruptivni karakter

Info 01. дец 2023.
< 1 min čitanja

"Zato bi poreklo tako namenjenog novca trebalo da ispita Agencija za borbu protiv korupcije, a što to njoj već dugo ne smeta, svedoči da stanje u državi neustavno"

Bivši sudija Vrhovnog suda i univerzitetski profesor u penziji Zoran Ivošević je govoreći o novčanoj pomoći države srednjoškolcima, studentima, penzionerima i korisnicima socijalne pomoći, ocenio da predizborni novčani podsticaji građanima nisu predviđeni zakonom, zbog čega njihova „odomaćena primena ima koruptivni karakter“.

„Zato bi poreklo tako namenjenog novca trebalo da ispita Agencija za borbu protiv korupcije, a što to njoj već dugo ne smeta, svedoči da stanje u državi nije onakvo kakvo bi po Ustavu moralo biti“, naveo je Ivošević u autorskom tekstu za list Danas.

On je ocenio da vladajuća Srpska napredna stranka (SNS), time što predsednik Srbije Aleksandar Vučić, aktuelni nosilac izbornih lista te stranke najavljuje da će pre izbora studentima biti uplaćeno 1.000 dinara, srednjoškolcima i korisnicima socijalne pomoći po 10.000, a penzionerima 20.000 dinara, vrši „predizborno podmićivanje“.

Ivošević je naglasio da predsednik Srbije, po Ustavu, u izbornim kampanjama ne može da učestvuje ni na koji način, jer je definisano da izražava državno jedinstvo koje „mora biti ne samo teritorijalno, nego i nacionalno i političko“.

„Zato je njegova funkcija nadregionalna i nadnacionalna i nadstranačka“, dodao je Ivošević.

On je naveo i da predsednik predstavlja Srbiju kao državu, i da mora biti njeno oličenje i njen simbol.

„A simbolu države ne priliči da zastupa interese pojedinih političkih stranaka, kao ni da u svojstvu nosioca izborne liste najavljuje novčane isplate iz sumnjivih izvora“, napisao je Ivošević.

(Beta, Foto: MC)