Skip to main content

Ivan Čolović: Bilo bi interesantno kad bismo mogli da čujemo šta bi Sveti Sava rekao o današnjem svetosavlju

Kultura 13. дец 2023.
2 min čitanja

"To je svođenje celog duhovnog života jednog celog naroda na jednu lokalnu i nacionalnu dimenziju"

Politički antropolog Ivan Čolović izjavio je večeras da Srpska pravoslavna crkva (SPC) učestvuje u formiranju ideologije i prakse srpskog nacionalizma i dodao da je svetosavlje zapravo svođenje jednog celog naroda na lokalnu i nacionalnu dimenziju.

“Bilo bi interesantno kad bismo mogli da čujemo šta bi Sveti Sava rekao o ovom današnjem svetosavlju. To je svođenje celog duhovnog života jednog celog naroda na jednu lokalnu i nacionalnu dimenziju. To je postalo oblik religiziranog nacionalizma”, rekao je Čolović na promociji njegove knjige “Na putu u srpski svet”, u Omladinskom centru CK 13 u Novom Sadu.

On je podsetio da je vladika SPC Nikolaj Velimirović skovao termin “nebeska Srbija”, koji je “srpski svet na nebu” i dodao da je u tom sistemu vrednosti “pre svega i samo važno da ste Srbi”.

Dodao je da je rečenica “Kad se vojska na Kosovo vrati”, koja se često ispisuje po fasadama u gradovima u Srbiji, zapravo stih iz pesme pokojnog mitropolita SPC Amfilohija Radovića, iz njegove pesme “Kosovo je glava Lazareva”.

Ivan Čolović je rekao da se oni koji nude “srpski svet” drže izreke da je “važan put, a nije važan cilj”.

“A to gde ćete stići idući tim putem, to toliko nije važno”, kazao je Čolović.

Prema njegovim rečima, za jedne je ”srpski svet” jedna velika srpska država u kojoj žive Srbi, dok drugi kažu da to nije država, već “kultura, identitetski prostor koji povezuje sve nas Srbe, a posebno one Srbe iz susednih zemalja”.

“Srbima u susednim zemljama se poručuje da se ne smeju uključiti u politički život tih zemalja, jer je to klopka. Poručuju im: nemojte da nasednete na tu priču da se kao građani te zemlje uključite u njen politički život. Izvor vaše politike treba da bude u matičnoj zemlji, odnosno da slušate vlasti u matičnoj zemlji. To im poručuju dileri srpskog sveta”, ocenio je Čolović.

Dodao je da je u Srbiji na delu “strategija parazitskog sećanja”, koja podrazumeva da ako treba da se stvori kult o nekom novom junaku iz ratova iz devedesetih godina 20. veka, onda ih dovode u vezu sa nekim istorijskim ličnostima koje nisu kompromitovane.

“Kao primer mogu da navedem groblje boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, dakle korpusa koji je godinama opsedao Sarajevo i čija su dvojica komandanata osuđena kao ratni zločinci. Tom groblju su dali ime Mali Zejtinlik, poput onog groblja u Grčkoj, gde su sahranjeni srpski borci koji su poginuli na Solunskom frontu (u Prvom svetskom ratu) i sahranjeni na groblju Zejtinlik. Dakle, vrlo sumnjive događaje dovode u vezu sa nekompromitovanom istorijom našeg naroda i srpske vojske. To je parazitiranje koje je rasprostranjena praksa”, naveo je Čolović.

(Autonomija/Beta, foto: RSE)