Skip to main content

Italija: Burni početak za novu vladu

Planeta 30. apr 2013.
2 min čitanja

U trenucima dok je nova vlada Italije u predsedničkoj palati polagala zakletvu, ispred zgrade sedišta vlade u Rimu došlo je do pucnjave. Napadač koji je pucao na policajce ispred italijanske vlade, uhapšen je, a mediji su preneli da se radi o 46-godišnjem Luiđiju Prijetiju iz Kalabrije, koji je nameravao da se posle tog napada ubije, ali mu je pištolj bio prazan.
Napadač je takođe povređen, u pokušaju bekstva. Ispaljeno je pet ili šest hitaca iz oružja malog kalibra, a pronađeno je pet čaura, saopštio je jedan policijski zvaničnik.

Jedan policajac je pogođen u vrat i u kritičnom je stanju. Drugi policajac je pogođen u nogu i nije u kritičnom stanju. Italijanski mediji prenose i da je lakše povređena jedna trudna prolaznica.

Današnji napad može se smatrati „izolovanim slučajem“, rekao je novi ministar unutrašnjih poslova Anđelino Alfano, objašnjavajući da se radi o „tragičnom činu jednog nezaposlenog čoveka koji je hteo da se ubije“.

Gradonačelnik Rima Đani Alemano je rekao da pucnjava nije bila akt terorizma, ali i da „politička klima nije pomogla“.

Ministrima rečeno za pucnjavu tek kada su položili zakletvu

Umereni levičar Enriko Leta zvanično položio zakletvu kao budući predsednik koalicione vlade na ceremoniji u predsedničkoj palati, udaljenoj oko kilometar od mesta pucnjave.

Ministri su položili zakletvu pred predsednikom Đorđom Napolitanom, koji je izabrao premijera i imao centralnu ulogu u izboru članova kabineta. Novi premijer, funkcioner Demokratske partije levog centra, sastavio je koalicionu vladu uz podršku partije desnog centra Naroda slobode Silvija Berluskonija.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova biće Anđelino Alfano, jedan od najbližih saveznika bivšeg premijera Silvija Berluskonija. Generalni direktor Banke Italije Fabricio Sakomani preuzeće ministarstvo privrede, dok će bivša evropska komesarka Ema Bonino biti novi ministar spoljnih poslova.

Pojavilo se i novo ministarstvo – za integraciju i pitanja imigranata, na čijem je čelu prva tamnoputa ministarka u istoriji zemlje, poreklom iz Demokratske Republike Kongo, Sesil Kuenž.

Mnogi od njih na svečano polaganje zakletve došli su u Prazničnu salu predsedničke palate Kvirinale sa prijateljima i rođacima, navode agencije.
Novi ministri obavešteni su o incidentu tek posle ceremonije, preneli su italijanski mediji.

Italijanska štampa: Odlazi stara garnitura

„Nova podmlađena vlada“, „Odlazi stara garnitura“, tako italijanska štampa danas piše o novoj italijanskoj vladi predvođenoj premijerom Enrikom Letom, ističući da se radi o prvoj vladi koja je ujedinila levicu i desnicu.

„Više žena i mladih“, navodi ugledni list Korijere dela sera komentarišući prisustvo sedam žena među 21 ministrom, što je rekord za Italiju. List pozdravlja i činjenicu da je vlada podmlađena i da je prosek godina njenih ministara sada 53 godine, što je za deset godina manje od proseka tehničke vlade Marija Montija. Kako ocenjuju kolumnisti tog dnevnika, sastav nove vlade odgovara „povratku u realnost“ (devet ministara iz Demokratske stranke, pet iz Naroda sloboda, tri iz stranaka centra i četvoro tehnokrata). „Ovo je prvi izričit pokušaj pomirenja Italije posle vlade koju je
vodio tehnokrata Mario Monti, a koja je bila okarakterisana kao anomalija“, piše Korijere dela sera.List dodaje i da su ovoga puta stranke članice „koalicije bez presedana koja je pomela 20 godina neprijateljstva“ između levice i desnice i koja dobija konture „normalnosti“.

Republika takođe ističe da nova vlada ima rekordan broj žena, kao i da je podmlađena. Imajući u vidu okolnosti, „nova vlada je dobra“, piše list u komentaru pod naslovom „Lekar za bolesnu Italiju“. „Leta je obećao stručnost, svežinu i imena koja ne unose podele, a rezultat u potpunosti odgovara obećanju“.

Listovi Stampa i Mesađero ističu da su se sa scene povukli „veliki igrači“, ocenjujući da je bila potrebna prekretnica da bi se eliminisali „odgovorni za nesprovođenje reformi“.

(Deutsche Welle)